Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. december

Címoldal
Karácsonyra várva
A Műszaki Iskola jótékonysági bálja
Őrizd a lángot!
Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Örvendjünk együtt!
Karácsonyi készülődés és közös fenyőfadíszítés
Megvásárolhatják a hangosító berendezést
Aranykezek Moholon
Új szakok ösztöndíjjal
„Hiánycikk” az ács és a kőműves
Tölgy pellettel is fűtenek
A felhőbe kerülnek a házi olvasmányok
A könyvtár napját ünnepelve
Mit jelent számodra a karácsony?
Cukorka és virgács
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi
Napsugaras ősz
Mikulás-várás Moholon
A munka, a vállalkozás és a pénz világa
Új előadásra készül az Adai Színtársulat
Ne csak nézzünk, hanem lássunk is!
Két elbeszélés az isteni Újszülöttről, Krisztusról
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Tudta-e?
A vándorpatkány
Védjük a természeti kincseinket!
Önkormányzati hírek
Sakk
Félezer játékos a 14. Mikulás-kupán
Impresszum

„Hiánycikk” az ács és a kőműves
Az adai Műszaki Iskolában 15 diákot ösztöndíjaznának építőipari cégek

A munkaerőpiacon egyre nagyobb hiány van jól képzett falazó és vakoló kőművesekből, valamint ácsokból, ezért az adai Műszaki Iskola három építőipari céggel, az adai Adaferttel és Akord Gradnjával, illetve a zentai Joával összefogva, közösen képezne szakembereket.

    A középiskola a 2018/19-es tanévtől hároméves építőipari szakot nyitna kőművesek és ácsok számára. A cégek biztosítanák a gyakorlati oktatást a diákoknak, közülük 15 főnek havi 3000 dináros ösztöndíjat folyósítanának már az első osztálytól.
    – Az adai Műszaki Iskolában már huzamosabb ideje működik az építészeti és földméréstan szakterület. Sajnos a 2017/18-as tanévben nem sikerült elindítani építésztechnikusok képzését, mivel a minisztérium megítélése szerint az előző években kevés tanuló iratkozott be a szakra – közölte Gilice Hilda, az iskola igazgatója. – Nagyon fontosnak tartjuk viszont az építészet területén a megfelelő szakemberek képzését, és vállalkozókkal való konzultációt követően azt állapítottuk meg, hogy a gazdaságnak mindenképpen szüksége van egy hároméves képzésre, méghozzá falazó-vakoló kőműves és ács szakra, ezekre 15-15 tanulót várnánk szeptembertől, a 2018/2019-es tanévtől. Ehhez idejében meg kell tennünk az előkészületeket, mert ha jövőre kezdünk vele foglalkozni, akkor már késő lesz – nyilatkozta az igazgató. Hozzátette: reméli, hogy a kezdeményezéshez újabb építőipari vállalatok is csatlakoznak.
    Az Akord Gradnja adai építőipari vállalat képviselője, Csonka Attila elmondta, hogy a jó szakemberek megfogyatkozása eredményezte a középiskola és a cégek összefogását. Kiemelte, hogy a munkaerőpiacon hiány van kőművesekből és ácsokból, mivel közülük sokan kivándoroltak külföldre, vagy nyugdíjba vonultak, ezért a helyi cégek nehezen találnak utánpótlást.
    – Az összefogással és az ösztöndíjprogrammal szeretnénk felkelteni a fiatalok érdeklődését az ács- és a kőművesszakma iránt. Ha ez a kezdeményezés megvalósul, akkor a középiskola bonyolítaná le az elméleti oktatást. A gyakorlati oktatás első osztályban még az iskolában valósulna meg a tanárok felügyeletével, szakembereink bevonásával, a szerszámokat és az anyagokat biztosítanánk az intézménynek. A diákok emellett meglátogathatnák az építkezéseket, hogy lássák, hogyan zajlik a munka terepen. A második és harmadik osztályos diákoknak már sokkal aktívabb szerepük lenne a gyakorlati munkában a cégeknél. Már az első osztálytól legalább 15 diáknak folyósítanánk havonta 3000 dináros ösztöndíjat. Ezért cserébe a fiatalok az iskola befejezése után meghatározott ideig a cégeknek dolgoznának, ami szavatolt munkalehetőséget jelentene a számukra – közölte Csonka Attila.

Csincsik Zsolt

decembar 2017.

Naslovna strana
Dobrotvorni bal Tehničke škole
Dve priče o božanskom Mladencu Hristu
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Impresum


Design by VA