Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. november

Címoldal
Talán
Megemlékezés és koszorúzás Moholon
Ági Csiga, akire büszkék vagyunk
Mély nyomot hagytak a lelkünkben
Aszfaltozás és útszélesítés
Újabb száztíz kérelemátadó
Beiskolázási csomag, interaktív tábla, könyvcsomag
Vízellátás a településeken
Falfestmények az óvodásoknak
Töknap tökvicsorikkal
Tanulni sosem késő!
Nagykanizsai diákok Adán
Egy nap Budapesten
Gloria Victis
Irodalmi estek a Boxban
Közös sétával a mellrák ellen
A diabétesz világnapja
Jó ételt, jó áron!
A hímzett papucstól a gyógypapucsig
Önkormányzati hírek
Hasznos tikkasztó élmények
Zöldséges érdekképviselet
A pusztító filoxéra
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A nyelv hagyatékáról
A Sajó-verseny eredményei
Sakk
Dinamikus jóga órák Adán
Tökéletes tökételes nap a Tájházban
Impresszum

A diabétesz világnapja
A cukorbetegség a huszonegyedik század egyik legnagyobb népegészségügyi problémája

November 14-én volt a cukorbetegség, vagyis a diabétesz világnapja. A Nemzetközi Diabetes Társaság tagszervezetei a világ több mint százharminc országában minden évben ezen a napon ünneplik a diabétesz világnapot, mégpedig annak apropóján, hogy ezen a napon született Frederick Banting, az ő nevéhez fűződik az inzulin 1921-es felfedezése.

    A cukorbetegséget a huszonegyedik század egyik legnagyobb népegészségügyi problémájaként tartják számon. A néhány évvel ezelőtt még 371 millió cukorbeteg élt a Földön, a prediabéteszes állapot pedig további 280 millió embert érintett. Ez a szám mára minden valószínűség szerint tovább növekedett, és a becslések szerint 2030-ra akár a félmilliárdot is elérheti a diabéteszesek száma.
    A szakemberek szerint cukorbetegségről akkor beszélhetünk, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Ha az éhgyomorra mért vércukor 6,1 és 6,9 között van, azt károsodott éhomi vércukorértéknek nevezzük. Ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 - 11,1 mmol/l között van, az a csökkent cukortolerancia. Ez a két eltérés még nem azonos a cukorbetegséggel, bár már fokozott érrendszeri rizikót jelentenek. Az ilyenkor bevezetett életmódváltozások hatására még van esély a cukorháztartás normalizálódására.
    A cukorbetegség kezelése kapcsán a szakemberek felhívják a figyelmet a megfelelő diéta megtartásának és a rendszeres testmozgás beiktatásának a fontosságára, kiemelve, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének ez az alapja, hiszen a cél a testsúly normalizálása, mégpedig olyan étrend segítségével, amelyben a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék megfelelő arányban vannak jelen. Hozzáteszik azonban, hogy az 1-es típusú cukorbaj esetén rendkívül fontos az inzulinkezelés és a diéta összehangolása. A tabletták használata kapcsán leszögezik, hogy kizárólag a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében játszanak szerepet. Egyes típusaik az inzulinérzékenységet fokozzák, mások az inzulintermelést, a harmadik csoportba tartozók pedig a szénhidrátok felszívódását lassítják. A szakemberek továbbá azt is aláhúzzák, hogy az inzulinkezelés beállítása felelősségteljes, különös ismereteket igénylő szakorvosi feladat, hiszen az inzulin bejuttatása a szervezetbe naponta több alkalommal, a bőr alá adott injekcióval történik. Továbbá azt is hozzáteszik, hogy egyes esetekben az inzulint a bőr alá folyamatosan adagoló pumpa alkalmazására is lehetőség van .
    A cukorbetegség ma még nem gyógyítható betegség. A kezelés élethosszig tart, és a vércukor megfelelő szinten tartásával a beteg életkilátásait meghatározó szövődmények megelőzését jelenti. Az egyre korszerűbb tabletták, inzulinok és adagolási módszerek térhódításával a betegek kezelése jelentősen javult, és ez értelemszerűen egyre javuló életkilátásokat is von maga után.
    Ennek ellenére rendkívül fontos évről évre megemlékezni a diabétesz világnapjáról, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fenyegető népegészségügyi problémára, segítse a betegség megelőzését, valamint támogassa a diabétesszel élők és hozzátartozóik edukációját, ugyanis – ahogyan a szakemberek időről időre kiemelik – megfelelő táplálkozással, kezeléssel és életmóddal folyamatos ellenőrzés alatt tartható a cukorbetegség, és ilyen módon az esetleges negatív következményei is jelentősen enyhíthetőek.

H. A.

novembar 2017.

Naslovna strana
Sećanje i polaganje venaca u Molu
Zaveštanje jezika
Virtuelni Šekspir
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Savršen dan sa bundevama u Etno kući
Impresum


Design by VA