Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. november

Címoldal
Talán
Megemlékezés és koszorúzás Moholon
Ági Csiga, akire büszkék vagyunk
Mély nyomot hagytak a lelkünkben
Aszfaltozás és útszélesítés
Újabb száztíz kérelemátadó
Beiskolázási csomag, interaktív tábla, könyvcsomag
Vízellátás a településeken
Falfestmények az óvodásoknak
Töknap tökvicsorikkal
Tanulni sosem késő!
Nagykanizsai diákok Adán
Egy nap Budapesten
Gloria Victis
Irodalmi estek a Boxban
Közös sétával a mellrák ellen
A diabétesz világnapja
Jó ételt, jó áron!
A hímzett papucstól a gyógypapucsig
Önkormányzati hírek
Hasznos tikkasztó élmények
Zöldséges érdekképviselet
A pusztító filoxéra
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A nyelv hagyatékáról
A Sajó-verseny eredményei
Sakk
Dinamikus jóga órák Adán
Tökéletes tökételes nap a Tájházban
Impresszum

Zöldséges érdekképviselet
Ada községben a konyhakertészek egyesülete érdekérvényesítéssel, a termékek bemutatásával és pályázatok útján segíti a tagságot

A Moholi Konyhakertészek Egyesületének hetvennégy tagja van, főként zöldségtermesztők, illetve virágkertészek, de méhészek is vannak köztük , tudtuk meg Ugrnov Szilvia egyesületi elnöktől. A konyhakertészek vezetője elmondta, hogy a termelőiknek kiváló termékeik vannak, tartomány-szerte igyekeznek népszerűsíteni őket.

    Ezt legutóbb Újvidéken tették meg a Vajdaság Ízei elnevezésű gasztronómiai fesztiválon. Emellett azt is elérték, hogy a tagságuk az adai és a moholi piacon Ada község önkormányzatának támogatásával ingyenesen jusson piaci asztalhoz már több éve. Továbbá a tartománynál és a községi önkormányzatnál is rendszeresen pályáznak támogatásért.
    – Folyamatosan kísérjük figyelemmel a pályázati lehetőségeket a tartománynál és a községi önkormányzatnál. A községnél pályáztunk az egyesület tevékenységének támogatására, ennek eredményeként a tagságunk ingyenesen ellátogatott az újvidéki mezőgazdasági kiállításra. A tartományhoz két pályázatot nyújtottunk be. Az egyikkel a mezőgazdasági titkárságtól 60 000 dináros támogatást nyertük a törökfalui kukoricatörő verseny megtartására, ezt szeptember végén harmadik alkalommal szerveztük meg az adai nyugdíjas-egyesülettel közösen. A másik tartományi pályázatot az egyesület működésére nyújtottuk be, de ennek egyelőre nem ismerjük az eredményét. Továbbá más szervezetekkel és intézményekkel együttműködve különféle kiállításokon és gasztronómiai rendezvényeken veszünk részt, és kiállítjuk friss és feldolgozott termékeinket. Az Adica Üdültetési Közvállalattal közösen Szabadkán háromnapos kiállításon vettünk részt Ada községet képviselve. Majd szeptember végén Újvidéken a Vajdaság Ízei gasztronómiai fesztiválon mutatkoztunk be a moholi nőaktívával és az Adica Közvállalattal – magyarázta Ugrnov Szilvia, és kiemelte, hogy összefogják a termelőket az egyesületben, amely érdek-képviseleti szervként igyekszik képviselni az érdekeiket, bemutatni a termékeiket, és megoldást találni a gondjaikra.


Lajkó Zoltán alelnök és Ugrnov Szilvia elnök az újvidéki fesztiválon

    – A közös érdekképviselet eredménye a piaci asztalok ingyenes bérlése. Aki ennek az egyesületnek a tagja, és árul az adai és a moholi piacon, ahelyett az önkormányzat kifizeti az asztal bérleti díját. Korábban gondot okozott a piacra való behajtás. Az egyesület kérésére a Standard igazgatója lehetővé tette egy újabb kapu megnyitását, ez leegyszerűsítette az autóknak a ki- és bejárást a piacra, elkerülve a torlódást és a várakozást. Emellett igyekszünk bemutatni a termékeinket, ahol csak lehetőség nyílik rá. Az egyesülettel szeretnénk eljutni külföldre egy rangos nemzetközi mezőgazdasági kiállításra, ott majd a későbbiekben talán ki is állítanánk. Nagyon szép termékeink vannak. A legjelentősebbek a zöldségfélék, hiszen Mohol mindig híres volt a sárgarépáról és a petrezselyemről. Ezenkívül jelentős a zeller és a hagyma termesztése, a fóliasátras termékek közül a paradicsom, a paprika és az uborka, de valójában minden zöldségféle megtalálható a kínálatban. Virágkertészeink pedig egész évben árusítanak vágott és cserepes virágot. Méhészeink is vannak, számuk egyre bővül. A feldolgozás kevésbé jellemző, de ami nem kel el friss áruként, azt feldolgozzák, és úgy értékesítik. Savanyítják a káposztát, az uborkát és a paprikát, valamint kifőzik a paradicsomot – közölte Ugrnov Szilvia, a Moholi Konyhakertészek Egyesületének elnöke.

Csincsik Zsolt

novembar 2017.

Naslovna strana
Sećanje i polaganje venaca u Molu
Zaveštanje jezika
Virtuelni Šekspir
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Savršen dan sa bundevama u Etno kući
Impresum


Design by VA