Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. november

Címoldal
Talán
Megemlékezés és koszorúzás Moholon
Ági Csiga, akire büszkék vagyunk
Mély nyomot hagytak a lelkünkben
Aszfaltozás és útszélesítés
Újabb száztíz kérelemátadó
Beiskolázási csomag, interaktív tábla, könyvcsomag
Vízellátás a településeken
Falfestmények az óvodásoknak
Töknap tökvicsorikkal
Tanulni sosem késő!
Nagykanizsai diákok Adán
Egy nap Budapesten
Gloria Victis
Irodalmi estek a Boxban
Közös sétával a mellrák ellen
A diabétesz világnapja
Jó ételt, jó áron!
A hímzett papucstól a gyógypapucsig
Önkormányzati hírek
Hasznos tikkasztó élmények
Zöldséges érdekképviselet
A pusztító filoxéra
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A nyelv hagyatékáról
A Sajó-verseny eredményei
Sakk
Dinamikus jóga órák Adán
Tökéletes tökételes nap a Tájházban
Impresszum

Önkormányzati hírek

Nyolcvan újszülött a községi támogatási rendszerben

    Bilicki Zoltán polgármester, Zoran Dragin polgármester-helyettes és Búcsú Attila, a községi képviselő-testület elnöke a községháza dísztermében fogadták községünk legfiatalabb lakosait és szüleiket az újszülött gyermek után járó községi támogatás kiosztása céljából. Az egyszeri pénzsegélyre jogosító utalványokat ez alkalommal nyolcvan család vehette át. Ada község önkormányzata támogatja a gyermekvállalást, és ezzel a támogatással szeretne a szülők segítségére lenni. A 2017-es évi költségvetésből erre a célra négymillió dinárt különítettek el. Az első gyermek után járó összeg 30.000,00 dinár, a második gyermek után járó 40.000,00 dinár, a harmadik és negyedik gyermek után járó pedig 50.000,00 dinár. A fogadáson Bilicki Zoltán köszöntötte a jelenlévőket, és jó egészséget kívánt a gyermekeknek és szüleiknek.


Elindul a házi ápolás program

    Lezárult az a közbeszerzés, amelyet Ada község önkormányzata az idős és hátrányos helyzetű személyek megsegítésére írt ki. A program keretein belül a házi ápolást mint szolgáltatást biztosítják, valamint idősek klubját hoznak létre a községbeli településeken. A közbeszerzést a moholi Idősek Otthona nyerte meg. Az öt hónapon át tartó programra az önkormányzat 4,5 millió dinárt fordít.


Felújítják a moholi Idősek Otthonát

    Ada község önkormányzata 9,3 millió dinárt nyert a moholi Idősek Otthonának felújítására, ugyanis az intézmény pályázatát eredményesen jelölték Szerbia Kormányának beruházásokkal foglalkozó irodájának pályázati kiírására. A projektum tartalmazza a lakóépület mennyezetének rendbetételét, valamint az ebédlő felújítását. Az erre vonatkozó szerződést Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkár, Bilicki Zoltán polgármester és Danijela Šević, az intézmény igazgatója írták alá.


Iskolatáska a község elsőseinek

    Miután háromezer iskolatáskára szóló utalványt osztottak ki önkormányzati képviselőknek a tartományi kormányban, megérkezett az adomány is a tartományi oktatási, valamint a tartományi felsőoktatási titkárságtól. Az első osztályos tanulók részére a titkárság nyolcvanegy darab táskát biztosított. A donációt az adai Belmil Team Kft. kiegészítette, így a helyi cégnek köszönhetően a község minden elsős diákja új táskával térhetett haza. Az adományt a tartomány azon iskolái kapták, ahol az oktatás kisebbségi nyelven is folyik, valamint azok a községek, amelyek kevésbé fejlettnek számítanak.


Elkezdték a harmadik körforgalom építését

    A szabadkai Vojput vállalat elkezdte az ötágú körforgalmi csomópont építését Moholon, az Ivan Milutinović utca és az Adai út, közismert nevén a régi és az új út találkozásánál. A körforgalom megépítése azért fontos és sürgető, mert összekapcsolja az ipari zónát a regionális úthálózattal. Ezzel elérhető, hogy a tehergépjárművek biztonságosan eljussanak az ipari zónából a regionális útra és vissza. A körforgalmi csomópont építésének költségeit a köztársasági kormány és a Szerbia Útjai közvállalat biztosítja. Ada község önkormányzatára hárul a létesítmény közvilágításnak kiépítése, amely 3-3,5 millió dinár lesz. Bilicki Zoltán polgármester, Zoran Dragin alpolgármester és Búcsú Attila, a községi képviselő-testület elnöke kilátogattak a munkálatok helyszínére.


Megbeszélés a kollégium ügyében

    Adára látogatott Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a község képviseletében Bilicki Zoltán polgármester és Búcsú Attila, a községi képviselő-testület elnöke fogadta. A megbeszélés fő témája a Műszaki Iskola részére építendő kollégium volt. A tárgyaló felek a diákotthon építésének lehetséges módozatait vázolták fel annak érdekében, hogy a folyamat beindításához szükséges dokumentáció minél előbb elkészülhessen.


Önkormányzati támogatás a vallási közösségeknek

    Ada község önkormányzata az idei évben pályázat útján 4,9 millió dinárt fordít egyházi projektek társfinanszírozására. Az erről szóló szerződéseket október 18-án írta alá az egyházak képviselőivel Bilicki Zoltán polgármester. Az ünnepélyes szerződés-aláíráson Dragin Zoran alpolgármester, Búcsú Attila, a községi képviselő-testület elnöke és Nikola Lukač, a közigazgatási körzet vezetője is jelen volt.
    Az adai Szentháromság Római Katolikus Plébánia ablakok cseréjére kap támogatást, az adai szerb pravoszláv egyház az Urunk Mennybemenetele templom tetőszerkezetének és homlokzatának javítására, a moholi Szent György Római Katolikus Plébánia a parókia épületének külső festésére, a moholi szerb pravoszláv egyházközség a Szent Száva Templom elektromos hálózatának felújítására, a törökfalui Szent Gellért Római Katolikus Plébánia pedig a templomtorony és a járda felújításához jut forrásokhoz.

novembar 2017.

Naslovna strana
Sećanje i polaganje venaca u Molu
Zaveštanje jezika
Virtuelni Šekspir
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Savršen dan sa bundevama u Etno kući
Impresum


Design by VA