Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. november

Címoldal
Talán
Megemlékezés és koszorúzás Moholon
Ági Csiga, akire büszkék vagyunk
Mély nyomot hagytak a lelkünkben
Aszfaltozás és útszélesítés
Újabb száztíz kérelemátadó
Beiskolázási csomag, interaktív tábla, könyvcsomag
Vízellátás a településeken
Falfestmények az óvodásoknak
Töknap tökvicsorikkal
Tanulni sosem késő!
Nagykanizsai diákok Adán
Egy nap Budapesten
Gloria Victis
Irodalmi estek a Boxban
Közös sétával a mellrák ellen
A diabétesz világnapja
Jó ételt, jó áron!
A hímzett papucstól a gyógypapucsig
Önkormányzati hírek
Hasznos tikkasztó élmények
Zöldséges érdekképviselet
A pusztító filoxéra
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A nyelv hagyatékáról
A Sajó-verseny eredményei
Sakk
Dinamikus jóga órák Adán
Tökéletes tökételes nap a Tájházban
Impresszum

Tanulni sosem késő!
Október végén felnőttképzési program indult az adai Műszaki Iskolában

A meghirdetett CNC gépforgácsoló tanfolyamra 29-en jelentkeztek, közülük tízen kezdhették meg a 300 órás képzést. A résztvevők között akadnak géplakatosok, elektrotechnikusok, mezőgazdászok, de tanárok is, akik lehetőséget látnak abban, hogy átképezzék, továbbképezzék magukat, olyan kompetenciákat szerezzenek, amelyek a jövőben újabb vagy jobb boldogulási lehetőséget biztosítanak számukra.

    A Műszaki Iskolában már régóta lehetőség van arra, hogy magántanulóként át- vagy továbbképezzék magukat az érdeklődők, felnőttképzés mint olyan azonban most indult először az iskolában. Ez azért is különleges helyzet, mert felnőtt, tapasztalt személyekkel dolgozni bizony nagy kihívást jelent azoknak a tanároknak és gyakorlati oktatóknak is, akik az eddigiekben nap mint nap a katedrán állva oktattak középiskolás diákokat.

    Más módszerek, más munkatempó és másfajta problémák jellemzik a felnőttek oktatását, és ezekhez a sajátosságokhoz mindenképpen alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a tanítási–tanulási folyamat eredményes lehessen. A felnőttek önként tanulnak, az esetek többségében saját elhatározásból szeretnék képezni magukat, és ez a belső motiváció átsegítheti őket azokon a felnőttlétből fakadó nehézségeken, mint amilyen például a munka, a család vagy az időbeosztás, ugyanakkor a képzés során azt is figyelembe kell venni, hogy a felnőtteknél akadnak olyan már meglévő tudástartalmak, amelyekre sikeresen építhet az oktató.
    Mivel a felnőttekkel való foglalkozás másfajta hozzáállást igényel, ezért a Műszaki Iskola felnőttképzéssel foglalkozó csapata maga is tanul. A Belgrádi Egyetem Bölcsészettudományi Kara Andragógia Szakán gyűjt ismereteket ahhoz, hogy a megkezdett program igazán sikeres legyen, és hogy a jövőben több hasonló képzés indulhasson, amelyek piacképes tudás elsajátítását teszik lehetővé az arra vállalkozó felnőttek számára.
    A tanulás sokáig csak a fiatalok kiváltsága volt. A világ azonban változik, folyamatosan teljesítenünk kell, hatékonynak, eredményesnek kell lennünk. Fontos lépést tartanunk a korral, a technika és a világ változásaival. Új, programokat, módszereket, új nyelveket kell elsajátítanunk ahhoz, hogy sikeresen és hatékonyan végezhessük a munkánkat, hogy több lábon álljunk, vagy hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.
        Tanulni sosem késő!
Ne féljünk belevágni, mert ma már könnyen megtehetjük, akár személyesen vagy online formában, és így folyamatosan tornáztathatjuk és fitten, fiatalon tarthatjuk az elménket, a megszerzett kompetenciáinkkal pedig a munkahelyi pozíciónkat, az előmenetelünket és az önbizalmunkat is erősíthetjük, vagy éppen a régóta dédelgetett álmainkat is megvalósíthatjuk.

Józó Mónika

novembar 2017.

Naslovna strana
Sećanje i polaganje venaca u Molu
Zaveštanje jezika
Virtuelni Šekspir
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Savršen dan sa bundevama u Etno kući
Impresum


Design by VA