Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. szeptember

Címoldal
Tanévkezdés
A községi képviselő-testület díszülése
Aratóünnepség, főzőverseny és községi kitüntetések
Száz-egynéhány elsős diák Adán és Moholon
Falunapot ünnepeltek Moholon
Az államalapító szent királyt ünnepelték
Népzenei és vásári forgatag a sétányon
Zarándoklat Moholról Doroszlóra
Hogy mi van a Majomplacc alatt?!
Bevált az olvasás népszerűsítése
Boldogságkönyv és Üvegtigris
Vajdasági gyermekek Zánkán
Százhuszonnyolc elsőst köszöntöttek
Nagy élmény volt...
Hosszú forró nyár
A Tarcal-helységig lovagoltak
Megszentelték az új kenyeret
Szoros és izgalmas ügetőfutamok
Ismét Farkas Tamás nyert
Focival a nemzeti összefogásért
Imádom a munkámat!
Szeretem a méhészkedést
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Részlet Jézusnak, Sirák fiának könyvéből
Egy másik élő dinótanú
Madárbarát park Moholon
A szőlő vízigénye
Sakk
Vizsgabál
Impresszum

Teológiai gondolatok
És mi kinek tartjuk őt?

    Jézus szenvedésének első megjövendölése előtt arról kérdezősködik tanítványaitól, hogy kinek tartják őt az emberek, illetve maguk az apostolok?
    Nem véletlenül kerül ez a kérdés Jézus szenvedésének első bejelentése elé, hisz az Urat érdemben foglalkoztatja az embereknek a messiással kapcsolatos elvárása. (Magában a szentírási szövegben Jézus nem a „messiás”, hanem az „emberfia” szót használja ugyan, de az ószövetségi szóhasználatban ez a megnevezés a dicsőséges messiást jelöli).
    A feltett kérdésre az apostolok először az embereknek (Jézus hallgatóságának) elvárását közlik, melyből egyértelműen kiderül, hogy a nép egy erős, politikai messiásra fókuszál, aki majd rendet tesz a zsidó társadalmat ért kihívások világában.
    A nép véleményén kívül Jézust inkább a tizenkettő válasza érdekli: „És ti, kinek tartotok engem?” (Mt. 16, 15) Annak az apostoli körnek a válaszára kíváncsi a Mester, akik jelen lehettek hétköznapjaiban, akik legtöbbet részesülhettek tanításából, akik látták valamennyi csodáját és tettét, akik a legtöbbet tudhattak az általa meghirdetett Isten országáról.
    A feltett kérdésre Péter adja meg a választ: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia!” (Mt. 16, 16)
    Ebben a válaszban minden benne van, ami egy keresztény (Krisztus-követő) ember válaszában benne kell, hogy legyen. Mert mit is vall meg Péter? Hogy Jézus a Megváltó, a Szabadító, a Felkent, a Velünk lévő Isten.
    Mi, mai keresztények ki merjük-e mondani Péter hitvallását, és tudunk-e aszerint élni? Engedjük-e, hogy életünk viszonyítási pontja Jézus Krisztus legyen? Tudunk-e az Ő tanítása és tettei szerint élni? Tudatosítjuk-e, hogy Ő valóban Isten Fia? Vagy csak egy bölcs, nagy tudású tanítónak, nagyszerű szónoknak, sikeres vallásalapítónak tartjuk, akinek elvárásai ráadásul szinte betarthatatlanok? Ki merünk-e állni keresztény hitvallásunk mellett? Hitünket magánügyként vagy közügyként éljük-e meg? Megvan-e bennünk az alázat, a békességszerzés motiváltsága, az irgalmasság hatalmas kegyelme? Akadékoskodás helyett segítünk-e a másiknak? A jóindulatot viszályra váltjuk-e fel?
    Ha igazi keresztények vagyunk, akkor nem lehetünk közömbösek keresztény hitünk értékei iránt. Nem rejthetjük keresztény mivoltunkat véka alá, nekünk világítanunk kell! Isten Fiának tanítása és tettei szerint kell élnünk. Nem igazodhatunk a hitetlen közegekhez, és nem félhetünk mások lenézésétől.
Éljünk példamutató életet családunkban és embertársi közösségeinkben. Keressük meg a másikban az istenképiséget, ne a hibáira vadásszunk! Romboljunk a szeretet fegyverével! Ha majd ott is emberek tudunk maradni, ahol már nem lehet, akkor leszünk méltók a keresztény névre. Arra, hogy kimondjuk Péter apostol fent idézett hitvallását: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia”.

Morvai Matild, MA

septembar 2017.

Naslovna strana
Svečana sednica skupštine opštine
Odlomak iz knjige Isusa, sina Sirahova
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Završni bal
Impresum


Design by VA