Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. szeptember

Címoldal
Tanévkezdés
A községi képviselő-testület díszülése
Aratóünnepség, főzőverseny és községi kitüntetések
Száz-egynéhány elsős diák Adán és Moholon
Falunapot ünnepeltek Moholon
Az államalapító szent királyt ünnepelték
Népzenei és vásári forgatag a sétányon
Zarándoklat Moholról Doroszlóra
Hogy mi van a Majomplacc alatt?!
Bevált az olvasás népszerűsítése
Boldogságkönyv és Üvegtigris
Vajdasági gyermekek Zánkán
Százhuszonnyolc elsőst köszöntöttek
Nagy élmény volt...
Hosszú forró nyár
A Tarcal-helységig lovagoltak
Megszentelték az új kenyeret
Szoros és izgalmas ügetőfutamok
Ismét Farkas Tamás nyert
Focival a nemzeti összefogásért
Imádom a munkámat!
Szeretem a méhészkedést
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Részlet Jézusnak, Sirák fiának könyvéből
Egy másik élő dinótanú
Madárbarát park Moholon
A szőlő vízigénye
Sakk
Vizsgabál
Impresszum

Mezőgazdasági rovat
A szőlő vízigénye

    A szőlő a köztudatban szárazságtűrő növényként ismert. A szőlő föld feletti szerveinek morfológiai vagy élettani vizsgálatával viszont semmi olyan feltűnőt nem lehet kimutatni, ami ezt igazolná. A szárazságtűrése elsősorban onnan ered, hogy nagy kiterjedésű gyökérzetének köszönve a fejlődéséhez szükséges vizet még aránylag kedvezőtlen körülmények között is képes biztosítani.
    A növény gyökerei mélyrétegű talajon 5-15 m mélységig is képesek lehatolni. Legnagyobb mennyiségben azonban mégis a talajfelszínen és az 1 m-t meghaladó mélységben találhatók.

    A jó minőségű talajréteg mélysége különösen akkor jelentős, ha öntözés nélkül termeljük. Csak ilyen talajon tudja átvészelni a szőlő a hosszan tartó nyári szárazságot, bár egyébként még a növények számára gyakorlatilag hozzáférhetetlen helyről is hasznosítja a vízkészletet. Így például a sekély termőrétegű (hegyvidéki) talajon a szőlő gyökérzete az alul lévő mészkőből számottevő vízmennyiséget tud kivonni. Ilyen gyökérzettel tehát a szőlő a többi általunk termesztett növény zöméhez viszonyítva jól viseli a szárazságot. Eléggé nagy vízigényre vall viszont az a tény, hogy 1 kg termény előállításához 350-400 liter vízre van szükség.
    A szőlő vízfogyasztása a fenofázisok szerint változik. Rügyfakadástól virágzásig jóval kevesebb vizet használ fel, mind a tenyészidőszak hátralévő részében. A maximális vízfogyasztása július és augusztus hónapra esik. Ezek tükrében kell meghatározni az öntözési normatívát. A legjobb effektust a csöpögtető öntözés és az altalajöntözés adja.

Csúzdi István

septembar 2017.

Naslovna strana
Svečana sednica skupštine opštine
Odlomak iz knjige Isusa, sina Sirahova
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Završni bal
Impresum


Design by VA