Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. szeptember

Címoldal
Tanévkezdés
A községi képviselő-testület díszülése
Aratóünnepség, főzőverseny és községi kitüntetések
Száz-egynéhány elsős diák Adán és Moholon
Falunapot ünnepeltek Moholon
Az államalapító szent királyt ünnepelték
Népzenei és vásári forgatag a sétányon
Zarándoklat Moholról Doroszlóra
Hogy mi van a Majomplacc alatt?!
Bevált az olvasás népszerűsítése
Boldogságkönyv és Üvegtigris
Vajdasági gyermekek Zánkán
Százhuszonnyolc elsőst köszöntöttek
Nagy élmény volt...
Hosszú forró nyár
A Tarcal-helységig lovagoltak
Megszentelték az új kenyeret
Szoros és izgalmas ügetőfutamok
Ismét Farkas Tamás nyert
Focival a nemzeti összefogásért
Imádom a munkámat!
Szeretem a méhészkedést
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Részlet Jézusnak, Sirák fiának könyvéből
Egy másik élő dinótanú
Madárbarát park Moholon
A szőlő vízigénye
Sakk
Vizsgabál
Impresszum

Nyelvi figyelő
Be- (bevizsgál, bevállal, bedarál)

    „Tisztelt Vásárló! Az Ön által visszahozott terméket bevizsgáltuk, rejtett anyaghibákat nem találtunk, így reklamációját nem tudjuk elfogadni” – olvasgatjuk, forgatjuk a reklamációnkra kapott válaszlevelet. Nem nagyon értjük, hogy a garanciaidőn belül visszavitt, levált talpú, első osztályú gyermekcipő reklamációja miért nem jogos?
    Már maga a bevizsgál szó sem tetszik. Miért bevizsgál és miért nem megvizsgál? Miért kell a szokásos igekötőket más igekötőkre felcserélni? Sajnos, az újabb nyelvhasználatban elég gyakoriak az igekötő-cserék. Jelen esetben csak a be- igekötő néhány cseréjével szeretnék foglalkozni.
    A bevizsgál esetében a be- igekötő számos jelentése közül talán a ’valamit elvégez’ jelentés elfogadható. Újabban igencsak divatba jött a bevizsgál: bevizsgált táplálék-kiegészítők, bevizsgált vitaminok, bevizsgálási díj, bevizsgált szénmonoxid mérők, bankjegyvizsgáló gépek bevizsgálása, sőt anyatej bevizsgálás és nagyon sok minden kerülhet újabban bevizsgálásra. Úgy tűnik, hogy jelenleg már közszóvá vált a megvizsgál szó be- igekötős változata. Nekem feleslegesnek, hivataloskodónak, fontoskodónak tűnik. Leginkább a megvizsgál, a felmér, az ellenőriz szóval helyettesíthetnénk.
    Vajon a bevállal esetében is ugyanez a helyzet? Itt a szokásos elvállal, vagy igekötő nélkül egyszerűen vállal szóalakot váltotta fel a be- igekötős változat. A bevállal Parapatics Andrea Szlengszótárban (Tinta Könyvkiadó, 2008) is szerepel, abban a jelentésben, hogy ’sokszor bátorságot, merészséget igénylő feladatot elvállal’, a bevállalós pedig belevaló, bátor emberre utal. Én először olyan szövegkörnyezetben hallottam a szót, amely kifejezetten szexuális téren nyújtott „merész”, nem mindennapi vállalkozásra, szolgáltatásra utalt. Az égvilágon mindent be lehet vállalni: egy buta reklámot, egy szelfit, bármit a szépségért, de bevállalós lehet egy hajszín, egy utazás, egy bank, egy autó, egy cég, egy biznisz, és így tovább a végtelenségig. Valószínű, hogy a szó népszerűvé válásához a tévéből ismert pszichiáternek, Csernus Imrének Bevállalja? című könyve is hozzájárult. A bevállal jelenleg inkább csak a szlengben használatos.
    Harmadik példaszavunk a bedarál. Főbb jelentései ’rövid időn belül sokat megeszik valamiből’, illetve ’vívásban vagy más sportágban legyőz valakit’. A szó ötletesen érzékelteti, hogy valamiből valaki igen gyorsan sokat megeszik, felfal, például bedarál 10 palacsintát, négy hamburgert. Egyébként sok mindenre vonatkozhat a bedarál: az iskola, a város, a vadnyugat, a média, a Google, a BMW, az élmény, a külföldi munka, a valóság stb. A szó jelentése a felülkerekedik, a legyőz, a megnyer, a beszippant segítségével fejezhető ki másképpen. A be- igekötő révén egy újszerű átvitt értelmű szó jött létre a darál igéből. Mást jelent, mint igekötő nélkül (darál), és mást jelent a hasonló bele- igekötővel (beledarál, azaz valamibe beleőröl valamit). A szó használatával a szlengben, a sportban és a médiában is találkozhatunk.
    A fentiekben a be- igekötőnek napjainkban észlelhető reneszánszára figyeltünk fel. Megszámlálhatatlanul sok esetben használja a szleng. Soroljunk fel ezek közül néhány érdekesebbet: beájul (meglepődik), becsajozik (barátnőt szerez), befürdik (pórul jár), bemos (megpofoz), berág (megsértődik, dühös lesz), bevesz (elhisz), betart (kellemetlenséget okoz). A kifejezetten durva példákat szándékosan kerültem, nehogy a kedves Olvasó beájuljon és berágjon.

Hódi Éva

septembar 2017.

Naslovna strana
Svečana sednica skupštine opštine
Odlomak iz knjige Isusa, sina Sirahova
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Završni bal
Impresum


Design by VA