Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. szeptember

Címoldal
Tanévkezdés
A községi képviselő-testület díszülése
Aratóünnepség, főzőverseny és községi kitüntetések
Száz-egynéhány elsős diák Adán és Moholon
Falunapot ünnepeltek Moholon
Az államalapító szent királyt ünnepelték
Népzenei és vásári forgatag a sétányon
Zarándoklat Moholról Doroszlóra
Hogy mi van a Majomplacc alatt?!
Bevált az olvasás népszerűsítése
Boldogságkönyv és Üvegtigris
Vajdasági gyermekek Zánkán
Százhuszonnyolc elsőst köszöntöttek
Nagy élmény volt...
Hosszú forró nyár
A Tarcal-helységig lovagoltak
Megszentelték az új kenyeret
Szoros és izgalmas ügetőfutamok
Ismét Farkas Tamás nyert
Focival a nemzeti összefogásért
Imádom a munkámat!
Szeretem a méhészkedést
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Részlet Jézusnak, Sirák fiának könyvéből
Egy másik élő dinótanú
Madárbarát park Moholon
A szőlő vízigénye
Sakk
Vizsgabál
Impresszum

Száz-egynéhány elsős diák Adán és Moholon
A nyáron megkezdődött az adai és a moholi általános iskola felújítása – Tanszercsomag az iskolakezdő tanulóknak

Az adai Cseh Károly Általános Iskola központi épületét teljes egészében felújítják a szerb kormány 81 millió dináros támogatásából. A felújítás miatt a diákok szeptember elsejétől a baraparti iskolában kezdték meg a tanévet. A felsős diákok szeptemberben délelőtt járnak iskolába, az alsósok viszont délután, az előzetes terv szerint havi váltásban. A mindennapi oktatás szintén korábban kezdődik a megszokott időpontnál, hogy a tanítás ne nyúljon bele az estébe, valamint a lehető leghatékonyabb legyen az iskolaépület kihasználtsága – tudtuk meg Maksó Éva iskolaigazgatótól.

– Az adai Cseh Károly Általános Iskolában augusztus közepén megindult a felújítás, ez nagy beruházásnak számít, mivel a teljes központi iskolaépületet felújítják. A kivitelező cég 180 napot szabott meg a munkálatok elvégzésére. Eszerint valamikor február végén, március elején vehetjük birtokba a teljesen felújított épületet. Megpróbáltunk megegyezni a kivitelezővel, hogy bontsa fázisokra a kivitelezést. Ennek eredményeként elsőként az egykori zárda épületét újítják fel, hogy ez az épületszárny elkülöníthető legyen a többi résztől, és oda minél előbb vissza tudjuk hozni azokat a gyerekeket, akik egyébként is a központi épületbe járnak. Addig viszont, ameddig a munkálatok folynak, és hogyha esetleg el is húzódnak, akkor azt is, fájó szívvel ugyan, de tűrni fogjuk. Azt tervezzük, hogy leghosszabb ideig a 2017/18-as tanév végéig, optimális esetben viszont csak az első fél évben kényszerülünk megszervezni az oktatást a baraparti iskolában, ott egyébként elférnek a diákok – magyarázta Maksó Éva, és hozzátette, hogy a gyerekhiány és a racionalizáció, vagyis a létszám korlátozása miatt két magyar tanítónak szűnt meg az állandó munkaviszonya. Kiemelte, hogy szeptemberben magyar nyelven 45 elsős diák, szerb nyelven pedig 9 iskolakezdő kezdte meg tanulmányait az intézményben. A központi épületben egy-egy magyar és szerb tannyelvű elsős osztály nyílt, a baraparti és a törökfalui iskolában szintén egy-egy magyar osztály indult, a völgyparti iskolában pedig néhány elsős diák kombinált osztályban kezdte meg tanulmányait.

A köztársasági oktatási minisztérium 25 millió dinárt fordít az Európai Fejlesztési Bank hiteléből a moholi Novak Radonić Általános Iskola felújítására, ehhez az adai önkormányzat és az iskola biztosította a tervdokumentációt és az engedélyeket, valamint az esetleges többletmunkát is finanszírozza. Júliustól folynak az iskola régi és új szárnyában a felújítási munkálatok, ezért a diákok két váltásban kezdték meg a tanévet. A felsős diákok számára szeptemberben délelőtt, az alsósok és a speciális tagozatra járók számára viszont délután szervezték meg az oktatást. Egyelőre nem tudni, mi lesz októberben, ez ugyanis a munkálatok ütemétől függ – tudtuk meg Snežana Došić iskolaigazgatótól.
– Azt hittük, hogy a munkálatok már az előző tanév befejezése után elkezdődnek, de a kivitelező cég csak júliusban kezdett bele a felújításba. Eddig a folyosó és néhány tanterem meszelését végezték el. Hat tanteremben pedig, amelyekben komolyabb munkálatok várhatók, feltörték a padlót. Három irodában hamarosan befejeződik a parkettázás, valamint a speciális tagozat tantermének a felújítása is hátra van még. Az új épület tetejéről leszedték a lambériát és a szigetelőanyagot, csak a fémlemez maradt fenn. Ezen az épületrészen a teljes tetőszerkezetet le kell cserélni, hogy a jövőben ne ázzanak be a tantermek. Továbbá a lépcsőházat is felújítják, ugyanis balesetveszélyes volt a diákok számára. A kivitelezővel és a felügyelettel megegyeztem abban, hogyan oldjuk meg hogy a felújítási munkálatok miatt kialakult munkaszervezési gondokat, a diákok és az alkalmazottak biztonságát is szavatolva. Egyelőre 12-13 olyan szabad tantermünk van, amelyekben lebonyolíthatjuk a tanítást, azzal, hogy nincs kabinetoktatás, vagyis nem a diákok járnak osztályról osztályra, hanem minden tagozatnak saját tanterme van, ahova a tanárok mennek órát tartani. Egyedül ilyen módon tudjuk zavartalanul megszervezni a tanítást. Azokat az épületrészeket, ahol a munkálatok folynak, fizikai akadállyal zárjuk le, hogy a diákok közül még véletlenül se sérüljön meg senki. Ha befejeződik az adott épületrész felújítása, akkor a tanulók visszaköltözhetnek, a szakemberek pedig más tantermekben folytatják a munkát – nyilatkozta augusztus végén Snežana Došić, és megjegyezte, hogy a diákok létszámcsökkenése miatt az idei tanévtől egy magyar tanítónak szűnik meg az állandó munkaviszonya. Az iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy szeptembertől magyar nyelven 21, szerb nyelven pedig 32 kisdiák kezdte meg tanulmányait a moholi iskolában, ott egy magyar és két szerb tannyelvű elsős osztály nyílt.

A Cseh Károly és a Novak Radonić iskolában szeptember 7-én több mint száz elsős diák kapott tanszercsomagot, amelyet 28 helyi cég, vállalkozás és magánszemély adományából biztosított Ada község önkormányzata és a Duga civil szervezet. A tanszercsomag írószereket, rajzfelszerelést és füzeteket tartalmazott. A tanszercsomagot Zoran Dragin polgármester-helyettes és Vesna Civrić, a Duga elnöke nyújtotta át az iskolakezdőknek a szülők jelenlétében. Ada községben az előző években a tanévkezdés alkalmából minden elsős diák iskolatáskát is kapott, ez azonban ezúttal egyelőre elmaradt. Kérdésünkre Vesna Civrić elmondta, hogy az iskolatáskák ügyében a tartományi oktatási titkárság döntésére várnak, de bíznak benne, hogy a tanév folyamán az elsős diákok ezúttal is megkaphatják majd az iskolatáskákat.

Csincsik Zsolt

septembar 2017.

Naslovna strana
Svečana sednica skupštine opštine
Odlomak iz knjige Isusa, sina Sirahova
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Završni bal
Impresum


Design by VA