Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. szeptember

Címoldal
Tanévkezdés
A községi képviselő-testület díszülése
Aratóünnepség, főzőverseny és községi kitüntetések
Száz-egynéhány elsős diák Adán és Moholon
Falunapot ünnepeltek Moholon
Az államalapító szent királyt ünnepelték
Népzenei és vásári forgatag a sétányon
Zarándoklat Moholról Doroszlóra
Hogy mi van a Majomplacc alatt?!
Bevált az olvasás népszerűsítése
Boldogságkönyv és Üvegtigris
Vajdasági gyermekek Zánkán
Százhuszonnyolc elsőst köszöntöttek
Nagy élmény volt...
Hosszú forró nyár
A Tarcal-helységig lovagoltak
Megszentelték az új kenyeret
Szoros és izgalmas ügetőfutamok
Ismét Farkas Tamás nyert
Focival a nemzeti összefogásért
Imádom a munkámat!
Szeretem a méhészkedést
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Részlet Jézusnak, Sirák fiának könyvéből
Egy másik élő dinótanú
Madárbarát park Moholon
A szőlő vízigénye
Sakk
Vizsgabál
Impresszum

Boldogságkönyv és Üvegtigris
Sikeres volt a Vadvirág Hagyományápoló Kör nyári tábora

Az idén is felpezsdítették a lóversenypálya környékét a Vadvirág-tábor résztvevői. Július közepén ugyanis népzenekedvelő énekesek, muzsikusok és táncosok töltötték meg a városnak ezt a részét. A közösségi játékok, táncházak és vidám tábori programok csak egy-egy részei annak az élményhalmaznak, amivel a résztvevők a XXIII. Vadvirág Népzenei és Néptánc táborban gazdagodhattak.

    Mitől tud huszonhárom éve minden nyáron folytonos megújulást felmutatni ez a tábor? A választ Varga Lívia, a Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke adta meg, akinek fáradhatatlansága, elhivatottsága, az ügy iránti alázatos munkája példaértékű. A tábor szervezésében és lebonyolításában segédkező társaival együtt fiatalos, lendületes, kreatív csapattal alkotja a tábor alappillérét.
– Az állandó megújulás jegyében nemcsak vajdasági előadók és művészek, hanem évről évre külföldi oktatók is közreműködnek táborunkban. Az új vendégeken kívül minden évben összegyűlik az a csapat, amelynek tagjai már évek óta vadvirágos táborozók. Úgy gondolom, hogy az állandóságot ők is képviselik, és számukra is minden évben új élményt tud nyújtani ez az intenzív, népzenével, néptánccal, kézművességgel és népzenei képzéssel; fiatalokkal és idősebbekkel; énekesekkel és zenészekkel; tanulással és szórakozással teli egy hét. A gyerekek és fiatalok minden évben tanulhatnak, töltekezhetnek szellemi tarisznyáikba, hogy azután még eredményesebben, még elhivatottabban művelhessék hagyományainkat, népzenénket. A Vadvirág Népzenei és Néptánc-tábor családi tábor, és igazi élményt jelent minden korosztálynak. Ennek jegyében teljesedett ki a rendezvény idei alapgondolata, amely a boldogságkeresés útját volt hivatott hangsúlyozni. A mottó ihletője az a mese, amelyet a vadvirágos gyerekek szülei által alakított színjátszó csoport mutatott be egyik este. Az alapgondolatból kiindulva egy boldogságkönyv is megszületett, a tábor ideje alatt kézről kézre járt, és mindenki beleírhatta, mit jelent számára a boldogság – magyarázta Varga Lívia, majd arra kérdésre, mi is történt a tábor ideje alatt, hozzátette, az első este mindig az ismerkedésé, azután megindul a kemény munka, a tanulás, a gyakorlás és persze a mulatás is.


Fotó: Vadvirág HK

    – A táncpróba két helyszínen is zajlott: a csűr alatt, ahol az ifi korosztállyal Taba Csaba és Fejér Erika foglalkozott, és nyárádmagyarósi táncokat tanított nekik, illetve abban a rendezvénysátorban, amelyet a Vadvirág HK a Prosperitati Alapítvány második pályázati körében nyertes pályázóként szerezhetett be, ahol a kisiskolás korosztálynak Savelin László és Savelin Zellei Zsuzsanna, a topolyai Cirkalom táncegyüttes két tagja gömöri táncokat tanított. Az ovisokkal Varga Imola és Polyák Szollár Anna foglalkozott. A táborban népzeneoktatás is zajlott: Cseszák Zsombor oktatta a vonósokat, Csonka Balázs és Zombori Péter a tamburásokat, Varga Imola és Varga Lilla a furulyamuzsika iránt érdeklődőkkel foglalkozott, Klima Döníz pedig népdalokat tanított a táborlakóknak. A rendezvény koronája a tábori munka eredményét méltón bemutató gálaműsor volt, ahol a zenén és a táncom kívül a tábor ideje alatt készült kézműves alkotások is kiállításra kerültek. A résztvevőknek ugyanis lehetőségük volt nemezelni Sturc Katarinával, gyöngyöt fűzni Dimény Ibolyával, a fazekasság szépségét elsajátítani Orcsik Csaba irányításával, papírt is hajtogathattak Raffai Anikóval, varrhattak Polyák Szollár Anna felügyeletével, prirográffal díszített munkákat is készíthettek Kabók Katalin és Tápai Renáta irányításával, illetve volt még dekupázs Huszágh Zsuzsanna vezetésével, valamint fából is készültek kézműves munkák Hegedűs Julianna és Hegedűs László segítségével. Esténként is igen választékos programokkal készültünk mind a táborlakók, mind a külső érdeklődők számára: volt tábortűz moldvai és gyimesi táncházzal, a szülői színjátszó csoport előadása és az idén sem maradt el a Baraparty együttes koncertje sem. Mindemellett Resócki Rolland és párja, Vázsonyi Csilla előadást tartottak vajdasági néptánc- és népzenei gyűjtésükről, és idén sem maradt el a Ki mit tud? vetélkedő, valamint a magyarországi Pántlika népzenei együttes is vendégszerepelt. A táborban idén reggeltől estig az óbecsei Fokos zenekar húzta a talpalávalót. A hőség elviseléséhez az idén az adai önkéntes tűzoltók is hozzájárultak, az egyik nap két tartály vízzel való fürdőzéssel lepték meg a táborozókat, nagy-nagy örömükre. A másik újdonság a késő estig mulatozók számára kialakított Üvegtigris elnevezésű büfékocsi volt, ez – mondanom sem kell – igen nagy sikert aratott. Köszönet a szülőknek, az oktatóknak, a segítőknek és a támogatóknak, akik a tábor sikerességéhez hozzájárultak, valamint a Nemzeti Kulturális Alapnak és a Tartományi Művelődési Titkárságnak, illetve szakácsnőinket, Szabó Ilonkát és Kalocsai Terézt is külön köszönet illeti, akik finom falatokkal látták el a tábor apraját és nagyját – mesélte Varga Lívia, a Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke.

Lajkó Szilvia

septembar 2017.

Naslovna strana
Svečana sednica skupštine opštine
Odlomak iz knjige Isusa, sina Sirahova
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Završni bal
Impresum


Design by VA