Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. március

Címoldal
Tavaszi boldogságkeresés
A Műszaki Iskola tanulóinak munkái
A vajdasági magyarság küzdelmei nem hiábavalók
A béke, szabadság és egyetértés jegyében
A hobbija és a szenvedélye a filmezés
Látogatás Ada első újszülöttjénél
Megújult a fűtési rendszer
Koncerttel ünnepli évfordulóját a zenede
Kibontakozó tavasz
Farsangi mulatság bőgőtemetéssel
Tovább folytatni az eddigi munkát
Aki legyőzte a fiúkat
Zselyke és Tamás a legnépszerűbbek
Útmutatások a diákoknak
A marósok a bajnokok
Haza a magasban!
„Gyermekeinknek nagyszüleink örökségét!”
Tánccal ünnepelték a nőnapot
Újabb munkaakciók Moholon
A könyvtár társalapítója lett az MNT
A tervekről egyeztettek a tanácstagok
Események
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rovarölő szer hagyományos ayurvédikus gyógynövényből?
A földigiliszta (Lumbricus Terrestris)
Sakk
A Potisje nyerte az első kupát
Régmúlt idők valósága
Impresszum

A tervekről egyeztettek a tanácstagok
Az adai Második Helyi Közösség tanácsülésén a beruházásokról és a támogatásokról tárgyaltak

    A Második Helyi Közösség tanácsa legutóbbi ülését március 16-án tartotta. Ezen a tanácstagok egyebek között filmes beszámolót tekintettek meg a helyi közösség területén 2016-ban végzett beruházásokról, köztük a szennycsatornáról, az út- és járdaépítésről, valamint tájékozódtak a Panorama – Körkép Tájékoztatási Társaság tavalyi munkájáról és az idei terveiről, illetve a Második Helyi Közösség 2017-es terveiről egyeztettek – tudtuk meg Varga Elfridétől, a helyi közösség titkárától.

    – Az adai képviselő-testület a legutóbbi ülésén átütemezte a községi költségvetést. Ennek köszönhetően a tavalyi évről megmaradt helyi járulék eszközeit az idei beruházásokra fordíthatjuk. Így az idei költségvetésünk 21 millió dinárról, 26,3 millióra növekedett. Ebben az esztendőben szennycsatorna-hálózat bővítésére mintegy 10 millió dinárt szeretnénk fordítani – magyarázta Varga Elfride. – A csatornahálózat építésén kívül főleg a háztartások rákapcsolására költenénk a pénzt. A községi önkormányzat rendszeresen pályázik a szennycsatorna-hálózat építésére, viszont a rákapcsolódások esetében erre nincs lehetősége, emiatt nagy szükség van a helyi közösségre, ahol most is zajlik a háztartások rákapcsolása a csatornahálózatra. Nagyon jónak bizonyult az utaknak zúzott kővel való kiszélesítése, amit a Svetozar Marković és a Đura Jakšić utca lakói is kérelmeztek, akik a piac közelsége miatt azt szeretnék, ha több parkolási lehetőség lenne a környéken. A Petőfi Sándor utcában befejeződött a szennycsatorna lefektetése, de az úttestet több helyen átvágták és elég rossz állapotban van, ezért szeretnénk az idén újraaszfaltozni, mivel elég forgalmas utcáról van szó. A helyi közösség az idén is építőanyagot biztosít azoknak a polgároknak, akik önerőből megépítik a házuk előtt a járdát. A polgárok április 3. és 13. között adhatják át a helyi közösségben kérelmüket az építőanyagra. Az általános és középiskola, valamint a zenede kérelmét is jóváhagyta a tanács. Az intézményeknek főleg a diákok versenyre való utaztatása jelent gondot, ehhez kértek anyagi támogatást. Az idei évtől az utcai világítás karbantartása alól mentesül a helyi közösség, mivel a községi önkormányzat LED-lámpákat szereltetett fel, ezért ezt a pénzt más célokra használhatja fel a tanács. A felszabadult összeget a katolikus temetőben lévő kápolna tetőszerkezetének a javítására szánjuk, amelyet a plébánia kért, illetve a ravatalozó előtt terasz építésére, ezt a községi önkormányzattal társulva bonyolítanánk le. A terasz építését az adai Első Helyi Közösség indítványozta – közölte a titkár.
    Varga Elfride elmondta, hogy a tanácsülésén mezőgazdaságból származó helyi járulék megfizettetéséről is szó volt, a község területén erre csak a Második és a Törökfalui Helyi Közösségnek van törvényes lehetősége. A termelőknek évente hektáronként 20 kilogramm búza árát kell befizetniük, kilogrammonként 15 dináros áron a községi adóosztálynak. A titkár megjegyezte, hogy a törvényes rendelkezések értelmében a helyi közösség nem nyújthat támogatást az Adica Üdültetési Közvállalatnak a rekreációs központ és strandfürdő működtetéséhez. Emellett a civil szervezeteket és a sportegyesületeket is csak közvetett úton támogathatja, a községi önkormányzat által az erre a célra kiírt pályázaton keresztül.

Csincsik Zsolt

mart 2017.

Naslovna strana
Radovi učenika Tehničke Škole
Vesti iz lokalne samouprave
Sindikat ti može pomoći
Šah
Impresum


Design by VA