Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. március

Címoldal
Tavaszi boldogságkeresés
A Műszaki Iskola tanulóinak munkái
A vajdasági magyarság küzdelmei nem hiábavalók
A béke, szabadság és egyetértés jegyében
A hobbija és a szenvedélye a filmezés
Látogatás Ada első újszülöttjénél
Megújult a fűtési rendszer
Koncerttel ünnepli évfordulóját a zenede
Kibontakozó tavasz
Farsangi mulatság bőgőtemetéssel
Tovább folytatni az eddigi munkát
Aki legyőzte a fiúkat
Zselyke és Tamás a legnépszerűbbek
Útmutatások a diákoknak
A marósok a bajnokok
Haza a magasban!
„Gyermekeinknek nagyszüleink örökségét!”
Tánccal ünnepelték a nőnapot
Újabb munkaakciók Moholon
A könyvtár társalapítója lett az MNT
A tervekről egyeztettek a tanácstagok
Események
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rovarölő szer hagyományos ayurvédikus gyógynövényből?
A földigiliszta (Lumbricus Terrestris)
Sakk
A Potisje nyerte az első kupát
Régmúlt idők valósága
Impresszum

Koncerttel ünnepli évfordulóját a zenede
Az adai Bartók Béla Zeneiskolában nyolc tanszakon folyik hangszer- és szólóének-oktatás

    A hónap végén iskolanapot ünnepel az adai Bartók Béla Zeneiskola. Fennállásának 56. évfordulója alkalmából március 29-én 18 órai kezdettel ünnepi hangversenyt tart Adán a színházteremben. Bács Annamária iskolaigazgató elmondta, hogy a zenede névadójának, Bartók Bélának a születésnapja március 25-én van, ezért ehhez a dátumhoz szokták igazítani az iskolanapot. Megjegyezte, az ünnepi koncerten minden tanszakról föllépnek a diákok, a tanárokkal együtt nagy lelkesedéssel készülnek az iskolanapi hangversenyre.


Bács Annamária igazgatónő

    A zenede keretében Adán és Moholon folyik az oktatás, a helybelieken kívül a szomszédos Padéról és Péterrévéről is érkeznek utazó diákok. Az intézményben nyolc tanszakon folyik a hangszer- és szólóének-oktatás.
    – Az idei tanévben 163 diákunk van, ami az előző évekhez képest sajnos kevesebb, mert az elvándorlás és más okok miatt csökken a diákok száma, de nyolc tanszakon oktathatunk. A gyerekeknek van hegedű, gitár, tambura, harmonika, zongora, fuvola és klarinét tanszak. A felnőtteknek, vagyis a tizenöt évnél idősebbeknek szólóének tanszakunk működik. A legtöbben a zongora és a gitár tanszakon tanulnak, de a többi tanszakon is legalább egy-egy osztály működik. A harmonikaoktatás iránt újra növekszik az érdeklődés. Ennek nagyon örülünk, mert volt egy időszak, amikor ez alábbhagyott, most ismét jönnek a gyerekek, hogy szeretnének tanulni harmonikázni. A hegedűoktatás iránt mostanság kicsit kisebb az érdeklődés, ennek ellenére majdnem kétosztálynyi hegedűsünk van – közölte Bács Annamária, és hozzátette, hogy folyamatosan igyekeznek fejleszteni új hangszerek vásárlásával a zeneiskola elavult hangszerállományát: – A tartományi oktatási titkárság minden évben ír ki pályázatot eszközbeszerzésre, ezt rendszeresen megpályázzuk. A pályázaton nyert összegen a legszükségesebb hangszereket szoktuk beszerezni. Továbbá ha valamilyen támogatást kapunk még máshonnan, akkor leginkább hangszervásárlásra fordítjuk, mert ezek elhasználódnak. Gondolok itt a fúvós és vonós hangszerekre, amelyeknek rövidebb az élettartalmuk, mint a zongoráé vagy a harmonikáé. Az elmúlt három év alatt, amióta igazgató vagyok, több hangszert is sikerült beszerezni: elektromos zongorát, fuvolákat, klarinétot, hegedűket, gitárokat és tamburát. Jóformán minden hangszerből tudtunk vásárolni, de mivel nagyon elavultak voltak a hangszerek, így még mindig ott tartunk, hogy folyamatosan kellene újítani a hangszerállományt, hogy a gyerekek minél szebben tudjanak muzsikálni. Ha versenyre is mennek – márpedig megyünk –, akkor egy jó hangszerrel jobb eredményeket lehet elérni. Az elkövetkezőkben két jobb minőségű fuvolát szeretnénk vásárolni, ezeket a versenyző gyerekeknek adnánk használatra. Tervben van még olyan elektromos gyakorlózongorák vásárlásra, amelyekkel a szólóénekeseknek szeretnénk segíteni. Hiszen ők felnőttek, java részük nem járt alapfokú zeneiskolába, ezért a két év alatt zongoraoktatás is van. Viszont nincs otthon hangszerük, a munka mellett nehezen oldható meg , hogy bejöjjenek az iskolába gyakorolni – nyilatkozta az igazgató.
    A Bartók Béla Zeneiskolában vegyes a tanári kar összetétele, vannak idősebb és fiatalabb tanárok, köztük vidékiek és helybeliek. Az igazgató megjegyezte, hogy minden tanszakot le tudnak fedni, és van elegendő tanáruk. A jövőre nyugdíjba vonuló két kolléga helyett pedig már keresik az utánpótlást, lehetőleg helybeli szakembereket szeretnének találni. Bács Annamária elmondta, hogy a diákjaik minden hangszercsoportban képviseltetik magukat a környékbeli versenyeken, és szép eredményeket érnek el.
    – Örömtelinek tartom, hogy a mai rohanó világban még mindig van igény arra, hogy a gyerekek és a felnőttek művészettel foglalkozzanak, és zenét akarjanak tanulni. Ez mindannyiunk közös érdeme, a kollégáké és a minket támogató szülőké. Remélem, hogy a zene iránti érdeklődés nem fog alábbhagyni, hanem inkább egyre többen leszünk – mondta Bács Annamária.

Csincsik Zsolt


Allegro-koncert Adán

    Március 17-én ismét színes programmal mutatkozott be az Allegro Egyesület. A Bartók Béla Zeneiskola diákjainak és tanárainak közreműködésével létrejött programot a hangszeres produkciókon kívül a szólóénekesek fellépése is tarkította.
    – A zeneiskola keretein belül működő Allegro Egyesület azért alakult évekkel ezelőtt, hogy a segítségével még inkább támogassuk fiatal diákjainkat, még több és még változatosabb lehetőséget adjuk számukra a bemutatkozásra. A mai estén fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek a versenyprogramok mellett szabadon választott darabokkal is felléphessenek, és ne mindig csak a kötelező tananyaggal foglalkozzanak – nyilatkozta Koncz Éva, az egyesület vezetője.
    A zeneiskola szólóénekeseit legközelebb április 21-én, a szólóénekes hangversenyen láthatjuk a színpadon.

M. N. T.

mart 2017.

Naslovna strana
Radovi učenika Tehničke Škole
Vesti iz lokalne samouprave
Sindikat ti može pomoći
Šah
Impresum


Design by VA