Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. március

Címoldal
Tavaszi boldogságkeresés
A Műszaki Iskola tanulóinak munkái
A vajdasági magyarság küzdelmei nem hiábavalók
A béke, szabadság és egyetértés jegyében
A hobbija és a szenvedélye a filmezés
Látogatás Ada első újszülöttjénél
Megújult a fűtési rendszer
Koncerttel ünnepli évfordulóját a zenede
Kibontakozó tavasz
Farsangi mulatság bőgőtemetéssel
Tovább folytatni az eddigi munkát
Aki legyőzte a fiúkat
Zselyke és Tamás a legnépszerűbbek
Útmutatások a diákoknak
A marósok a bajnokok
Haza a magasban!
„Gyermekeinknek nagyszüleink örökségét!”
Tánccal ünnepelték a nőnapot
Újabb munkaakciók Moholon
A könyvtár társalapítója lett az MNT
A tervekről egyeztettek a tanácstagok
Események
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rovarölő szer hagyományos ayurvédikus gyógynövényből?
A földigiliszta (Lumbricus Terrestris)
Sakk
A Potisje nyerte az első kupát
Régmúlt idők valósága
Impresszum

Megújult a fűtési rendszer
Moholon az általános iskolában légvezetésűre cserélték az elhasználódott földi csővezetéket

    A Tartomány Oktatási Titkárság 1,5 millió dináros támogatásából megújították a fűtési rendszert a moholi Novak Radonić Általános Iskolában, ahol légvezetésű hővezetékkel kötötték össze a kazánházat és az iskolaépületet, miután a régi földi csővezeték teljesen elhasználódott, és emiatt gondok adódtak a fűtésnél – tudtuk meg Snežana Došić iskolaigazgatótól. Szerinte a régi vezeték már legalább negyvenéves, és már régen le kellett volna cserélni.


Snežana Došić igazgatónő

    – A fűtési idény elején ismét gondjaink adódtak a rendszerrel, ezért a tartományi titkársághoz fordultunk segítségért. Az iskola elkészítette a tervdokumentációt az új fűtési rendszerre, a tartományi titkárság pedig nagyon gyorsan reagált, és a költségvetési tartalékból biztosította a pénzt a fölújításra. Ha ez nem történt volna meg, akkor ki tudja, hogyan fejeztük volna be a fűtési idényt, mert elszivárgott a víz a rendszerből, ezért folyamatosan rá volt kapcsolva a vízvezetékre. Emiatt hőveszteség alakult ki, és sok tüzelőt elhasználtunk. A hővezeték ezúttal légvezetésű lett, mert ez volt a leggyorsabb és a legolcsóbb megoldás. A munkálatok 1,5 millió dinárba kerültek. A tartományi titkárság még december végén biztosította a pénzt, de a munkálatok késtek a közbeszerzési eljárás, illetve az alacsony hőmérséklet miatt. Januárban a nagy hideg miatt a munkások nem tudtak folyamatosan dolgozni. A hővezeték megújítása a gyerekek és a dolgozók egészségének megőrzésén kívül a tüzelővel való takarékoskodás miatt is fontos volt. A tartományi titkárság soha nem hagyott bennünket cserben, hiszen néhány évvel ezelőtt, amikor felrobbant a kazán, szintén segítettek. Különösen jó az együttműködés velük. A fűtési rendszert illetően várnak még ránk felújítási munkálatok, ezekre elő kell teremtenünk az anyagiakat. Kidolgoztunk egy projektumot a radiátorok cseréjére, mivel nagy részük elhasználódott. A kis tornateremben pedig le kellene cserélni a fűtési rendszert. A létesítményben a múlt század hatvanas éveiből származó hősugárzók találhatók, ezek szerintem az általuk keltett por miatt egészségtelenek, meg nem elég hatékonyak. A beruházáshoz pénzforrást kell találnunk, de remélem, hogy az idén ez is megvalósul – nyilatkozta az iskolaigazgató.


Az új hővezeték a moholi Novak Radonić Általános Iskolában

    Snežana Došić elmondta, hogy a nyáron nagy felújítási munkálatok várnak az iskolára, ha az oktatásügyi minisztérium megvalósítja azt a projektumot, amelyet néhány éve elnyert az intézmény. Megjegyezte, hogy a versenytárgyalás lezárult, ismert a kivitelező, és állítólag a szerződés a miniszter asztalán hever, csak alá kellene írnia. A helyzetet az bonyolítja, hogy az Európai Fejlesztési Bank által finanszírozott programot 2016 decemberéig be kellett volna fejezni, bár a határidőt 2018-ig meghosszabbították. Mindenesetre a tervek szerint a beruházás áfával együtt 25 millió dinár lenne a moholi iskolában, kicserélnék a régi ablakokat a régi és az új épületen az udvar és az utca felől, felújítanák az udvari homlokzatot, lecserélnék a padlót a tantermek egy részében és az irodákban, továbbá az új épületen a teljes tetőszerkezetet lecserélnék, valamint az iskola egy részén elvégeznék a belső meszelést.

Csincsik Zsolt

mart 2017.

Naslovna strana
Radovi učenika Tehničke Škole
Vesti iz lokalne samouprave
Sindikat ti može pomoći
Šah
Impresum


Design by VA