Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. március

Címoldal
Tavaszi boldogságkeresés
A Műszaki Iskola tanulóinak munkái
A vajdasági magyarság küzdelmei nem hiábavalók
A béke, szabadság és egyetértés jegyében
A hobbija és a szenvedélye a filmezés
Látogatás Ada első újszülöttjénél
Megújult a fűtési rendszer
Koncerttel ünnepli évfordulóját a zenede
Kibontakozó tavasz
Farsangi mulatság bőgőtemetéssel
Tovább folytatni az eddigi munkát
Aki legyőzte a fiúkat
Zselyke és Tamás a legnépszerűbbek
Útmutatások a diákoknak
A marósok a bajnokok
Haza a magasban!
„Gyermekeinknek nagyszüleink örökségét!”
Tánccal ünnepelték a nőnapot
Újabb munkaakciók Moholon
A könyvtár társalapítója lett az MNT
A tervekről egyeztettek a tanácstagok
Események
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rovarölő szer hagyományos ayurvédikus gyógynövényből?
A földigiliszta (Lumbricus Terrestris)
Sakk
A Potisje nyerte az első kupát
Régmúlt idők valósága
Impresszum

A könyvtár társalapítója lett az MNT
Adán helyi adminisztratív illetékeket vezetett be a képviselő-testület

    A térítmény helyett ezután helyi adminisztratív illetéket fizetnek a lakosok Ada község közigazgatásában az eljárásokért és az okiratokért a képviselő-testület döntése alapján, amit a március 16-ai, csütörtök esti ülésen szavaztak meg a képviselők.

    Az állami számvevőszék szorgalmazására vezette be a képviselő-testület a helyi adminisztratív illetéket. Ez nem jelent újabb terhet a lakosságnak, hiszen a községi közigazgatás hatáskörébe tartozó eljárásokért és okiratokért eddig is térítményt kellett fizetni. Hodik Nándor, a községi közigazgatás vezetője elmondta, hogy az illeték meghatározásánál a lehető legkisebb összeget igyekeztek megállapítani. Kiemelte, hogy az önkormányzat nem vethet ki helyi illetéket azokra az eljárásokra és okiratokra, amelyekért egyébként köztársasági adminisztratív illetéket kell fizetni. Emellett a helyi illeték összege nem lehet magasabb a hasonló tartalmú köztársasági illetékeknél. A díjjegyzék szerint az illeték összege 300 és 20 000 dinár között mozog. Bizonyos eljárások és okiratok azonban illetékmentesek, így többek között az óvodai és iskolai neveléssel és oktatással, az egyetemi hallgatók képzésével, a szakmai továbbképzéssel és az átképzéssel kapcsolatos okiratok és eljárások. Nem kell fizetni helyi illetéket a munkaviszony létesítésénél, illetve a temetkezésnél és a panaszügyi szervhez intézett beadvány esetében sem.
    A képviselő-testület a csütörtöki ülésén tizennyolc napirendi pontról tárgyalt és döntött. A testület egyhangúlag támogatta az adai Szarvas Gábor Könyvtár alapításáról szóló határozat módosítását, amelynek értelmében a Magyar Nemzeti Tanács a könyvtár társalapítója lett. Eszerint Ada község és az MNT fele-fele arányban gyakorolja az alapítói jogokat, vagyis az MNT részt vesz a könyvtár irányításában, és lehetőségeihez mérten anyagilag is támogatja a tevékenységét.
    A testület megszavazta a 2017-es községi költségvetés első módosítását. Eszerint a költségvetés összege 612 millió dinárról 677 millióra emelkedik, vagyis mintegy 65 millió dinárral lesz több. Ez legnagyobbrészt a múlt évről áthozott összeg, ami állami támogatásból, helyi járulékból és a környezetvédelmi térítményből származik.
    A képviselők a környezetvédelmi térítményről szóló határozatot is módosították, amely szerint a térítmény fizetése alól az egyesületek is mentesülnek, ha eleget tesznek az előírt feltételeknek. A községi környezetvédelmi alap az elmúlt évben 17 millió dinárból gazdálkodott. A képviselők elfogadták az erre vonatkozó jelentést, akárcsak a Standard kommunális közvállalat 2017–2026 közötti időszakra vonatkozó ügyviteli stratégiáját és hosszú távú tervét. Továbbá a testület megszavazta, hogy a községi közvállalatok felügyelőbizottságai kapjanak térítményt. A Standard közvállalatban az elnök havi 7000 dinárt, egy tag 5000 dinárt kap, az Adica üdültetési közvállaltban az elnöknek 5000 dinár jár, a tagoknak 4000 dinár. A képviselő-testület még megszavazta a dűlőutak kategorizációjára és rendezésére vonatkozó határozatot is.

Csincsik Zsolt

mart 2017.

Naslovna strana
Radovi učenika Tehničke Škole
Vesti iz lokalne samouprave
Sindikat ti može pomoći
Šah
Impresum


Design by VA