Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. március

Címoldal
Tavaszi boldogságkeresés
A Műszaki Iskola tanulóinak munkái
A vajdasági magyarság küzdelmei nem hiábavalók
A béke, szabadság és egyetértés jegyében
A hobbija és a szenvedélye a filmezés
Látogatás Ada első újszülöttjénél
Megújult a fűtési rendszer
Koncerttel ünnepli évfordulóját a zenede
Kibontakozó tavasz
Farsangi mulatság bőgőtemetéssel
Tovább folytatni az eddigi munkát
Aki legyőzte a fiúkat
Zselyke és Tamás a legnépszerűbbek
Útmutatások a diákoknak
A marósok a bajnokok
Haza a magasban!
„Gyermekeinknek nagyszüleink örökségét!”
Tánccal ünnepelték a nőnapot
Újabb munkaakciók Moholon
A könyvtár társalapítója lett az MNT
A tervekről egyeztettek a tanácstagok
Események
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rovarölő szer hagyományos ayurvédikus gyógynövényből?
A földigiliszta (Lumbricus Terrestris)
Sakk
A Potisje nyerte az első kupát
Régmúlt idők valósága
Impresszum

Tovább folytatni az eddigi munkát
Évi közgyűlést tartott az adai Nyugdíjas Egyesület

    Az adai Nyugdíjas Egyesület február 27-én tartotta rendes évi közgyűlését az egyesület székházában. A 29 tagú választmányból 25 tag volt jelen, azzal, hogy az első napirendi pont alatt a káderbizottság javaslatára négy új tagot választottak, mivel az elmúlt időszakban elhalálozás és más okok miatt megcsappant a választmány létszáma. Az új tagok: Pesti Katalin, Smit Károly (ők egyúttal az igazgatóbizottság tagjai is lettek), Pozsgai Erzsébet és Vastag János.

    Az összejövetelen beszámoló hangzott el a 2016-os évben elvégzett aktivitásokról, a múlt év pénzügy tervének megvalósításáról, valamint a 2017-es évre vonatkozó tervekről. A múlt évben elvégzett munkáról Orcsik Gábor, az egyesület elnöke számolt be. Elmondta, sokrétű munkát végeztek, amely elsősorban a tagság javát szolgálta. Az egyesület három fő területen fejtette ki tevékenységét, a társadalmi élet, a kulturális élet és sport terén. Az elnök kiemelte, a tagság mindhárom területen alaposan kivette a részét a munkából, ennek eredményeként az egyesület igen szép sikereket könyvelhetett el.
    A társadalmi tevékenységről szólva az elnök elmondta, az otthonban fontos felújítások történtek (függöny, számítógép, sportfelszerelés vásárlása), díjmentes számítógépes tanfolyamot szerveztek az érdeklődő tagok részére, ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérést tartottak, csomagokat osztottak a rászoruló nyugdíjasoknak, illetve különféle munkaakciókon is részt vettek a község területén. Sikeresen megszervezték az aratóversenyt és ünnepséget Adán, valamint a kukoricatörő napokat Törökfaluban. Rendszeresen ellátogattak a mórahalmi és a makói fürdőbe, ez már elmaradhatatlan része a programnak. Megszervezték a hagyományos május elsejei ünnepséget, ennek keretében májusfát is állítottak. Az elnök azt is fontos eseményként emelte ki, hogy az önkormányzattal újabb 20 évre szóló szerződést írtak alá az épület, illetve a terem használatára vonatkozóan.


Munkaakción a nyugdíjasok

    A kultúra terén végzett munkáról Kopre Borbála csoportvezető számolt be. Elmondta, hogy öt komolyabb teadélutánt szerveztek, ezeken meghívott vendégek is részt vettek. Jeles ünnepekkor (húsvét, karácsony) megfelelő kiállításokat rendeztek, ugyanakkor az énekcsoportnak is nagy jelentőséget tulajdonítanak, ezt szakképzett énektanárnő, Nagypál Ilona irányítja. Nagy sikerrel, öt együttes részvételével rendezték meg a nyugdíjas kórusok szemléjét, ennek megszervezését a továbbiakban is szorgalmazni fognak.
    A sport terén elért eredményekről Vajda Magdolna megbízott vezető beszélt. Elmondta, hogy a nyugdíjasok éppen úgy szeretik és gyakorolják a testedzést, a sportot, mint a fiatalabb generáció, természetesen elsősorban azokat a mozgásformákat részesítve előnyben, amelyek nem kívánnak nagyobb testi megterhelést. Népszerű a pikádó, a lengő teke, a sakk, a sporthorgászat is. A sport terén szorosabb kapcsolat alakult ki Ada valamint Szabadka, Topolya, Magyarkanizsa, Törökkanizsa és Csóka között. A múlt évben Magyarkanizsa volt a találkozó házigazdája, ezen az adai csapatok nem vallottak szégyent, az idén viszont Adán kerül majd sor erre a tömegesnek ígérkező rendezvényre, már most megkezdődtek az előkészületek.


Ebéden a versenyzők

    A következő napirendi pont a pénzügyi jelentés megvitatása és elfogadása volt. A jelentésből kitűnt, hogy az egyesület a múlt évben valamivel több, mint 1.257.000 dinárból gazdálkodhatott. A bevételek majdnem egyharmada a Vajdasági Nyugdíjas Szövetségtől származott (397.970 din.), a fennmaradó összeghez pedig a községi költségvetésből (227.000), a különféle árucikkek eladásából (280.000), a tagsági díjból (192.000) és egyéb forrásokból jutott hozzá az egyesület. A kiadások oldalán a legnagyobb tétel a különféle áruk beszerzésére (280.000), az amortizációs költségekre (127.000), szerződéses alapon kifizetett összegre (139.000), valamint azokra az egyéb költségekre vonatkozott, amelyek az egyesület rendes működését voltak hivatottak biztosítani.
    A 2017. évi tervekről szólva az elnök, Orcsik Gábor elmondta, továbbra is folytatni kívánják a jól bevált aktivitásokat. Ebben az évben Adán kerül megrendezésre a hat község nyugdíjasainak sporttalálkozója, megszervezik az aratóünnepséget Adán, a kukoricatörő napokat Törökfalun, illetve Csókával közösen még turisztikai kirándulást is terveznek. A tervek között szerepel továbbá a kórustalálkozón való részvétel, nem utolsó sorban egy TV-készülék vásárlása Törökfalu nyugdíjas csoportjának, valamint tüzelőanyag, élelmiszer és más árucikkek beszerzése a tagok számára lefizetésre, május elseje megünneplése és más rendezvényen való részvétel.

Vastag János

mart 2017.

Naslovna strana
Radovi učenika Tehničke Škole
Vesti iz lokalne samouprave
Sindikat ti može pomoći
Šah
Impresum


Design by VA