Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2017. március

Címoldal
Tavaszi boldogságkeresés
A Műszaki Iskola tanulóinak munkái
A vajdasági magyarság küzdelmei nem hiábavalók
A béke, szabadság és egyetértés jegyében
A hobbija és a szenvedélye a filmezés
Látogatás Ada első újszülöttjénél
Megújult a fűtési rendszer
Koncerttel ünnepli évfordulóját a zenede
Kibontakozó tavasz
Farsangi mulatság bőgőtemetéssel
Tovább folytatni az eddigi munkát
Aki legyőzte a fiúkat
Zselyke és Tamás a legnépszerűbbek
Útmutatások a diákoknak
A marósok a bajnokok
Haza a magasban!
„Gyermekeinknek nagyszüleink örökségét!”
Tánccal ünnepelték a nőnapot
Újabb munkaakciók Moholon
A könyvtár társalapítója lett az MNT
A tervekről egyeztettek a tanácstagok
Események
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rovarölő szer hagyományos ayurvédikus gyógynövényből?
A földigiliszta (Lumbricus Terrestris)
Sakk
A Potisje nyerte az első kupát
Régmúlt idők valósága
Impresszum

Kibontakozó tavasz

    A napsütés megjelenésével nemcsak a természet kezdett éledezni, hanem mi magunk is. Egyre több rendezett udvart, utcarészt, kertet lehet látni, amelyekben szorgalmasan tevékenykednek az emberek. A határban is nyüzsgést észlelhetünk, egyesek szórják a műtrágyát és a szerves, azaz istállótrágyát is, mások pedig munkálgatják a földterületeiket, előkészítve őket a tavaszi teendőknek. Mindez arra utal, hogy kibontakozóban van a tavasz. De természetesen más események is történtek vidékünkön.

    Törökfalun és Valkaisoron nagyszabású télbúcsúztató ünnepségekre került sor. Az előbbi helyszínen a Százszorszép ME szervezésében Maszkabál, az utóbbin viszont Farsangi bál néven szervezték meg a rendezvényt, amelyen a résztvevők mindkét esetben igen jól érezték magukat, és ötletes jelmezeikkel még látványosabbá tették. Törökfalun a farsang utolsó napján a Cseh Károly Általános Iskola és a Pumukli óvoda oktatói a diákokkal együtt farsangi öltözékben sétáltak végig a településen, ilyen módon kísérelve meg elűzni a telet. Útközben a hangoskodó felvonuló gyermekeket a helybeliek is megcsodálták, a felvonulók kivétel nélkül mosolyt varázsoltak az arcukra. Az oktatási intézményekhez visszaérkezve az utcán újra összeállt a flashmob csoport, amelynek tagjai ismét előadták a táncukat. Mindezek után az iskolaudvaron, a nyári terasznál egy kis megvendégelés is várta a farsangolókat.


Farsangoló diákok az utcán

    Egy nappal korábban a Prosperitati Alapítvány vezetői a Törökfalun szervezett rendezvényen foglalták össze az eddigi pályázatok eredményeit és a jövőbeli terveiket. A helyi szervezők disznótoros kóstolóval és az udvarban kiállított kapcsolható munkaeszközökkel várták a vendégeket a Százszorszép ME épületénél. A rendezvényen jelen volt Pásztor István, a VMSZ elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, dr. Menyhért Attila Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke Felvidékről, Bíró Tamás, a Magyar Nemzeti Kereskedőház stratégiai igazgatója és prof. dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke, valamint Bilicki Zoltán adai polgármester és Pétervári Attila, a VMSZ adai szervezetének elnöke is. Berze Tibor a törökfalui helyi közösség elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd a vendégek ismertették az alapítvány tevékenységét. A beszámolók és a disznótoros kóstoló után az ismerkedésre és az udvaron kiállított kapcsolható eszközök megtekintésére is sor került.
    Törökfalun az adai önkormányzattal és a helyi közösséggel összefogva határutakat javítottak a földművesek. Mivel megkezdődtek a tavaszi munkálatok, egyre több traktor használja a földes utakat, ezért is fontos rendbe hozni őket. Az elvégzett munkákat követően közös ebédre is sor került a Százszorszép ME épületében.


A Prosperitati Alapítvány Törökfalun

    Nőnap alkalmából a törökfalui és adai nyugdíjasok hangulatos összejövetelt szerveztek március 10-én a Százszorszép ME épületében, ahol kis ajándékkal és ebéddel köszöntötték a helybeli nyugdíjas hölgyeket. Mindezt saját szervezésben, támogatók segítségével tudták megvalósítani.
    Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékünnepségre is sor került március 16-án, az esti órákban, immár hagyományosan a Százszorszép ME szervezésében. A műsoron részt vettek a kevi Móra István ME, valamint a völgyparti Aranyeső asszonykórus és a Százszorszép ME tagjai.
    Végezetül megjegyzem, és megosztom a kedves olvasóval, hogy valóban kibontakozóban a tavasz. Az udvarunkban virágzó krajcárkára bukkantam. A településünk egyik árkában pedig kékellő ibolyavirágokon akadt meg szemem, ez igen nagy örömet keltett bennem. Itt a tavasz, hát csodáljuk meg, és örüljünk neki!

Molnár József

mart 2017.

Naslovna strana
Radovi učenika Tehničke Škole
Vesti iz lokalne samouprave
Sindikat ti može pomoći
Šah
Impresum


Design by VA