Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2004. március

Címoldal
A helyi érdek a lényeg
Húsvéti köszöntő
Vidám farsangi felvonulás
Farsangi mulatság a Csobolyóban
IX. farsangi gyermekbál
Sikeres jótékonysági bál Törökfalun
Nem mond le a képviselő-testület elnöke
A traktorok biztonságosabb közlekedése
Még tart a sztrájk
A Halász József Rt. alakuló közgyűléséről
Adán alakulóban van a Községi Rákellenes Egyesület
Hová jutunk?
Szép sikerek az üdülőközpontban
Moholi kutyások
Rendőrségi hírek
Közlekedés
Nyelvi figyelő
A hit és összefogás eredménye
XLV. Zöld levél
A cékla gyógyszer is
11 évig vártam hűségesen
A Nagyfa boszorkája
A háború árnyékában
Süssünk - főzzünk együtt
Fiatalok írják
Tilosban "parkoló" garázsok
Nagy feladatok várnak a sporthorgászokra
Pályázat az adai Tájház védjegyének kidolgozására
Közlemények
Községünk amatőr festői
Petike levele
Tarka oldal

Adán alakulóban van a Községi Rákellenes Egyesület

    Március 24-én tarja alapító közgyűlését az adai Községi Rákellenes Egyesület. A szervezet célkitűzéseiről, terveiről Dr. Balog András, az adai Egészségház nőgyógyász szakorvosa, az egyesület kezdeményező bizottságának tagja számolt be.
    "Napjainkban a rákbetegségek az elhalálozási okok listáján a harmadik helyet foglalja el - mondta Dr. Balog András. - A legújabb kutatások szerint Vajdaságban minden harmadik 74 év feletti férfi és minden negyedik 74 év feletti nő rákban hal meg. A férfiak körében első helyen áll a tüdőrák, a nőknél viszont a mellrák. Hasonló a helyzet Ada község területén is. Az a legaggasztóbb, hogy a rákbetegségek száma állandó növekedést mutat. A világ minden táján óriási energiát fordítanak és összegeket költenek a rák okozójának felfedezésére, de a tudósok a mai napig is csak részeredményekről számolhatnak be. Több tényezőről tudunk azonban, amely közvetlen kapcsolatban áll a rákbetegség megjelenésével, illetve a betegség közvetlen kiváltója. Ilyen például a dohányzás hatása a tüdőrák kialakulására. Számos olyan káros környezeti tényező is ismert, amelyet ha eltüntetnénk a környezetünkből, a mindennapi életünkből, nagyban csökkenthetnénk a rákbetegségek számát. Más megelőzési forma a rák korai diagnosztikája, illetve az úgynevezett rákmegelőző állapotok kiszűrése és gyógyítása. Tudjuk, hogy a rák súlyos betegség, a gyógyítása hosszadalmas, összetett és igen költséges, a beteg és családja sokat szenved, megnehezíti az egészségügy munkáját, és sajnos mégis gyakran halálos kimenetelű. Ezen tapasztalatok birtokában, azzal a céllal, hogy segítsünk magunkon és másokon fogalmazódott meg az elhatározás, hogy szükség van községünkben is egy rákellenes egyesület megalakítására.
    •  Milyen feladatai lesznek az egyesületnek?
    A Községi Rákellenes Egyesület alapcélkitűzése a rák elleni küzdelem. Ezen cél elérése érdekében társadalmi tevékenységet kíván kifejteni felvilágosító, tanító és megelőző munka formájában. Széleskörű egészségügyi és felvilágosító munkát kívánunk végezni a lakosság körében, meg szeretnénk ismertetni velük a rákellenes életmódot, az orvostudomány lehetőségeit, a rák korai felismerését és a korszerű gyógyítási lehetőségeket. Az egyesület harcba száll a környezetszennyezés és a dohányzás ellen. Tevékenyen együtt kíván működni más társadalmi és humanitárius egyesületekkel az AIDS és a drogok elleni közdelemben. Szoros együttműködést kíván kifejteni a Rákellenes Társaságok Vajdasági Szövetségével. Eredményes működése érdekében széleskörű együttműködésre számít az oktatási intézményekkel az óvodától a középiskoláig, a könyvtárral, az egészségházzal, az önkormányzattal, a helyi közösségekkel és minden olyan szervezettel, amely hasonló tevékenységet fejt ki. Összetartásban az erő, tartja a közmondás, ezért számítunk minden jóindulatú polgár támogatására és együttműködésére, aki úgy érzi, tehet valamit a rák és a vele kapcsolatos más súlyos betegségek megelőzésében. A kezdeményező bizottság szorgosan dolgozik az alapító-közgyűlés előkészítésén, amelyet március 24-én, a rák ellenes küzdelem havában tartunk meg. Az érdeklődő polgárokat ezúton is felkérjük, hogy minél többen támogassák kezdeményezésünket. Ne feledjük, hogy a rák megelőzhető és gyógyítható, ha idejében felfedezzük - fejezte be Dr. Balog András.

        

Krizsán Mónika

        
        

februar 2004.

Naslovna strana
Uskršnja poruka
Široka lepeza usluga
Izvanredno poslovanje u "Adici"
Kultura u 2003. godini
Vesti iz policije
Mladi pišu
Uspešni su bili i prošle godine
Saopštenja
Impresum


Design by VA