Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2004. március

Címoldal
A helyi érdek a lényeg
Húsvéti köszöntő
Vidám farsangi felvonulás
Farsangi mulatság a Csobolyóban
IX. farsangi gyermekbál
Sikeres jótékonysági bál Törökfalun
Nem mond le a képviselő-testület elnöke
A traktorok biztonságosabb közlekedése
Még tart a sztrájk
A Halász József Rt. alakuló közgyűléséről
Adán alakulóban van a Községi Rákellenes Egyesület
Hová jutunk?
Szép sikerek az üdülőközpontban
Moholi kutyások
Rendőrségi hírek
Közlekedés
Nyelvi figyelő
A hit és összefogás eredménye
XLV. Zöld levél
A cékla gyógyszer is
11 évig vártam hűségesen
A Nagyfa boszorkája
A háború árnyékában
Süssünk - főzzünk együtt
Fiatalok írják
Tilosban "parkoló" garázsok
Nagy feladatok várnak a sporthorgászokra
Pályázat az adai Tájház védjegyének kidolgozására
Közlemények
Községünk amatőr festői
Petike levele
Tarka oldal

NAGY FELADATOK VÁRNAK A SPORTHORGÁSZOKRA

    A fennállása hatodik évtizedének betöltéséhez közeledő adai Tisza Sporthorgász Egyesület február utolsó vasárnapján tartotta meg 57. évi közgyűlését. Ezen a mintegy ötven helybeli sporthorgászon kívül vendégként részt vettek az óbecsei Šaran, a péterrévei Kecsege, a moholi Mohol, a kanizsai Bratstvo és a törökkanizsai Tisza sporthorgász egyesület képviselői is. Az egybegyűlteket Stevan Velicki, az adai egyesület elnöke üdvözölte, majd Nikola Vince titkár, Farkas Gizella versenybizottsági elnök, Kiss István, a halőrszolgálati bizottság elnöke és saját maga részvételével munkaelnökséget javasolt, amelyik beterjesztette a beszámolókat, és levezette a közgyűlést
    Adán kezdettől fogva a sporthorgászok alkotják a legtömegesebb sportszervezetet, és tavaly az egyesület igazgató bizottsága 12, a versenyzési, valamint a halőrszolgálati bizottság összesen 20 alkalommal tartott ülést, és tartalmas munkát végzett. Az adai horgászok legismertebb horgászvize a Budzsák határrészben elterülő Bara folyócska, aztán a Tisza, majd a Padénál a Tiszába ömlő Aranka folyócska. A Barába tavaly novemberben mintegy 450 kilogramm pontyivadékot helyeztek, két nap múlva pedig ugyanennyit a Tiszába. Az egyesület tavalyi költségvetése kevéssel fél millió dinár fölött volt, az idei viszont kevesebb, 364 000 dinárt tesz ki.
    Farkas Gizella, a versenyzési bizottság elnöke beszámolójában szólt a pioníroknak szervezett, tavalyi horgásziskoláról, a felnőttek, a női, az ifjúsági és a pionír versenycsapatok tavalyi eredményeiről, és elmondta, hogy összesen 7 serleget, 9 arany-, 13 ezüst- és 16 bronzérmet szereztek.
    Májusban tartották meg 28 felnőtt és 4 női csapat részvételével az ART elnevezésű, hagyományos adai versenyt, több csapattal részt vettek a DTD újvidéki kanálisán tartott zónaközi selejtezőn, ahol Ülvöcki Tibor ért el kiemelkedő sikert. Az egybegyűlteket Stevan Velicki, az adai egyesület elnöke üdvözölte, majd Nikola Vince titkár, Farkas Gizella versenybizottsági elnök, Kiss István, a halőrszolgálati bizottság elnöke és saját maga részvételével munkaelnökséget javasolt, amelyik beterjesztette a beszámolókat, és levezette a közgyűlést. .Az adaiak legnagyobb tavalyi sikerét azonban Damir Spasić hozta, amikor Szerbia és Montenegró válogatottjában részt vett a portugáliai világbajnokságon.
     Tavaly év közben mintegy 1000 résztvevővel rendezték meg az Ember - Folyó - Hal elnevezésű népszerűsítő rendezvényt az adai strandon, októberben pedig az egyre népszerűbbé váló adai csukázási versenyt.
    - Az idén januárban kezdődött a pionír horgásziskola - mondta Farkas Gizella, és március folyamán fogjuk összeállítani csapataink idei versenynaptárát. Felnőtt, női, ifjúsági és pionír csapataink minden lehető versenyen részt vesznek, és áprilisban kétfordulós házi selejtező bajnokságot is tartunk. Hazai és külföldi tornákon, ligaversenyeken veszünk részt, május első hetében megszervezzük a Barán a Hagyományos ART sporthorgászati versenyt, júniusban pedig zónaversenyekre megyünk. Az idei Ember - Folyó - Hal rendezvényre augusztus első felében kerül sor, októberben pedig megtartjuk a 2004-es adai csukázó versenyt.
    Kiss István, a halőrszolgálati bizottság vezetője is sikeres, bár sajnálatos tevékenységről adott hírt, mi szerint tavaly 223 ellenőrzési akciót tartottak, 21 orvhalászt fogtak el és 4256 méter, titokban lerakott hálót, 24 varsát, 28 fenékvarsát, 58 véghorgot, 8 csapóhorgot koboztak el.
    A közgyűlésen részt vevő adai (Pakosz Rudolf, Žarko Jakovljević, Sóti János, Franja Merković) és vidéki sporthorgászok több aktuális kérdést is felvetettek, sokallták az engedély, különösen a kuttyogtató használatának árát. Oroszi János svetićevói horgászelnök kérte a csónakból való horgászás megtiltását a svetićevói tavon, amit a jelenlevők határozatba is fogadtak, és a tartományi szövetség elé terjesztik.
    Žarko Jakovljević felvetette, hogy az Aranka státusa vitatott, mert egyaránt jogot formál rá a Vajdasági Horgász Szövetség és a korábbi tulajdonosa is, és ezt a tagok rosszallással fogadták, mert nem biztos, hogy a kiváltott engedéllyel horgászhatnak az Arankán. Pakosz Rudolf választ kért arra a kérdésre, hogy az engedélyek horribilis árából miért nem forgatnak vissza többet a halállomány gazdagítására, Sóti János pedig a kuttyogtatói engedély kiváltásának horribilis árát kifogásolta. Szerinte ennek a sajátságos halfogási módnak nagy hagyománya van, és érdemes lenne minél nagyobb tökélyre fejleszteni, a fiatalokkal is megtanítani. A magas engedélyár miatt azonban félő, hogy ez a sportág ki fog halni.
    Vojislav Matić, a moholi egyesület elnöke megköszönte a közgyűlésre való meghívást, és rámutatott a két szomszédos egyesület együttműködésének szükségességére, Pálinkás József, a kanizsai egyesület, egyben pedig a tartományi horgász-szövetség elnöke pedig kijelentette:
    - Az adaiak büszkék lehetnek nagy múltú egyesületükre és a kiváló eredményeket elért versenyző hőseikre. A tagságnak tudnia kell, hogy ez az egyesület azon négy legjobb vajdasági egyesület közé tartozik, amelyek minden hónapban megküldik a szövetségnek a szükséges jelentéseket, és sikeres tevékenységük alapján jogosult az engedélyek árának megszabott százalékú visszatérítésére.
    - Javaslom az adai horgászoknak, hogy iktassák munkatervükbe az őshonos halak, mint például a csuka, a süllő természetes ívó helyeinek rendbe hozását, és újak kialakítását, mert erre lehetőség és nagy szükség is van - mondta Pálinkás úr. - Felhívom a figyelmet arra is, hogy a tervet pályázat formájában is be lehet nyújtani, és kedvező elbírálása esetén finanszírozási lehetőséghez lehet jutni.
    Néhány szervezési kérdés megvitatása után a házigazda adai egyesület ízletes, halhúsból sütött fasírttal és italokkal kedveskedett a sikeres közgyűlés résztvevőinek.

Király János

februar 2004.

Naslovna strana
Uskršnja poruka
Široka lepeza usluga
Izvanredno poslovanje u "Adici"
Kultura u 2003. godini
Vesti iz policije
Mladi pišu
Uspešni su bili i prošle godine
Saopštenja
Impresum


Design by VA