Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2004. március

Címoldal
A helyi érdek a lényeg
Húsvéti köszöntő
Vidám farsangi felvonulás
Farsangi mulatság a Csobolyóban
IX. farsangi gyermekbál
Sikeres jótékonysági bál Törökfalun
Nem mond le a képviselő-testület elnöke
A traktorok biztonságosabb közlekedése
Még tart a sztrájk
A Halász József Rt. alakuló közgyűléséről
Adán alakulóban van a Községi Rákellenes Egyesület
Hová jutunk?
Szép sikerek az üdülőközpontban
Moholi kutyások
Rendőrségi hírek
Közlekedés
Nyelvi figyelő
A hit és összefogás eredménye
XLV. Zöld levél
A cékla gyógyszer is
11 évig vártam hűségesen
A Nagyfa boszorkája
A háború árnyékában
Süssünk - főzzünk együtt
Fiatalok írják
Tilosban "parkoló" garázsok
Nagy feladatok várnak a sporthorgászokra
Pályázat az adai Tájház védjegyének kidolgozására
Közlemények
Községünk amatőr festői
Petike levele
Tarka oldal

Fiatalok írják - Mladi pišu

Nekünk is jogunk van az élethez!

    Szép nyári este. A nap vörös koronája alábukni készül a horizonton. A zöld kukoricatáblák fölött kékesszürke a lég. Csak az a baj, hogy nem az esti harmat száll, hanem a szeméttelep füstje hömpölyög a város felé. - Orsi! Csukd be az ablakot, az Isten verje meg ezt a szeméttelepet, meg azt is, aki idetelepítette! - hallom apám hangját a nyár esti idillben. Sajnos ez nálunk mindennapi. Nem az, hogy apám káromkodik, hanem ez a keserű, fojtogató bűz, ami rátelepszik életünkre, és keserűséggel tölt el bennünket. Miért kell ezt nekünk tűrni? A tiszta levegő lassan már csak szüleink elmeséléséből ismerjük, de az is csak az ő gyermekkorukban volt honos Gunaras felett. A megoldás egyszerű lenne, csak a törvényt kellene megtartani, amely előírja, hogy a szeméttelep legalább öt kilométerre lehet a lakott terület szélétől. Az önkormányzati és a helyi közösségi választások előtt minden tanácsnokjelölt ígér fűt-fát, hogy majd ő megmutatja, hogy elteszi a szeméttelepet innen, de amikor megválasztják, sajnos mindenkin "kóros feledékenység" vesz erőt, és minden marad a régiben. Sokszor, amikor lóhalálában szaladok ablakot csukni, hogy ne jöjjön be a bűz a lakásba, eszembe jut apám mondása: "akinek nem fáj, az nem jajgat!" De kérdezem én: Mivel van több joga a tiszta levegőhöz, az élethez egy sándori vagy egy moholi gyermeknek? Ezért nekem volna egy javaslatom a Tisztelt városi tanácsnak: szerveznék egy nyári táborozást részükre a szeméttelep mellett, lehetőleg borsó- és zöldbab szüret idején, amikor a Zorából kamionszám hordják a bomló, rothadó hulladékot. Ezt megízesíteném még egy kis gumiégetéssel, hogy ők is érezzék a nyár örömeit. Egy hét után, azt hiszem, hogy a túlélők egy kicsit elgondolkodnának és tennének is valamit azért, amiért megválasztották őket!

Botos Orsolya,
VI. e. oszt., Ada

Kedves nagyapám

    Nagyapámat Cipó Lászlónak hívják, ő anyukám édesapja. Tata 1933-ban született Tornyoson. Kereskedőként dolgozott negyvenöt évig. Jelenleg Zentán élnek nagymamámmal.
    Nagytata középtermetű, ősz, nyugodt természetű, jóságos tekintetű férfi. Három unokájával mindig kedves, sokat tréfálkozik, de ha valami rosszat teszünk, akkor bizony nem kerülhetjük el szigorú tekintetét. Tati igen nagy törvényű ember, megvan, hogy mit szabad egy gyereknek tenni és mit nem. Ezt azonban már kiskorunk óta így szoktuk meg, és nem is esik nehezünkre betartani a szabályokat. Nagyapa már tíz éve nyugdíjas, azóta zavartalanul foglalkozhat hobbijával, a méhészkedéssel és a gyümölcsösben való munkálkodással. Kora tavasszal késő őszig a Tisza parthoz közel lévő gyümölcsösben dolgozgat. A fákat metszi, azután megpermetezi őket, majd gondosan leszüreteli a sorban beérő gyümölcsöket, a májusi cseresznyétől a birsalmáig.
    Ezenkívül szeret még pihenni a tévé előtt. Kedveli a sportközvetítéseket és a történelmi témájú filmeket. Nagytati rajong a finom ételekért. Kedvence a halászlé és a sült hal. De a süteményeket sem veti meg. Egy tálca süteménnyel igazán le lehet venni a lábáról. Legnagyobb öröm a számára, amikor unokái sűrűn meglátogatják, és elhalmozzák szeretetükkel.

Balog Sarolta, 6. d. osztály,
Cseh Károly Általános Iskola, Ada

Szavalóverseny

    Március 1-jén délután a városháza dísztermében tartották meg a községi szavalóversenyt a Szarvas Gábor Könyvtár szervezésében, amelyen az általános és középiskolás versmondók vettek részt. A versenyzőket, akik Ada, Mohol és Törökfalu iskoláiból jöttek, három csoportba osztályozták: alsósok (1-4. osztály), felsősök (5-8. osztály) és a középiskolások csoportja. A versenyre benevezettek még a művelődési egyesületek szavalói is, így képviseltette magát a moholi Csobolyó, az adai Aranykapu ME és a Duga - Szivárvány egyesület. A versenyt Barna Kolozsi Valéria a könyvtár igazgatónője nyitotta meg, majd üdvözlő szavai után a versmondók léptek színre. Tudásukat, felkészültségüket háromtagú zsűri előtt mutatták be, melynek tagjai dr. Molnár Csikós László, Szabados Ilona és Gavri ć Natalija voltak. A versenyt korosztályok szerint a legkisebbek kezdték. Minden korosztály első két helyezettje jogot nyert az április 3-án Szabadkán megtartandó körzeti versenyre. Az elhangzott szavalatokat a zsűri nevében először dr. Molnár Csikós László értékelte, rámutatva a hiányosságokra, erényekre, majd a zsűri másik két tagja is szólt a versenyzőkhöz, hangsúlyozva az olvasás és a gyakorlás fontosságát. Ezután az eredményhirdetés következett. Az alsósoknál első helyet ért el Kova č ev Katarina, második Tóth Kalocsai Réka és harmadik Gyarmat Judit. A felsősök eredménye a következő: első Ćupić Annamária, második Nagybali Tamara, harmadik Fekete Adrienn lett. A középiskolások sorrendje: első Mészáros Gábor, második Raffai Ágnes, harmadik Sarnyai Renáta. Minden helyezést elért versenyző könyvcsomagot kapott ajándékba.


A szavalóverseny győztesei

Bálizs Géza

Jó érzés tudni, hogy szeretnek

    A szeretet nagyon jó érzés. Szeretet kapni, szeretetben felnőni mindennél fontosabb. Ezt az érzést nem lehet pénzért megvenni, csak akkor ér valamit, ha szívből jön. Nem elég csak kimondani: Szeretlek! Érezni és éreztetni is kell. Igaz, hogy én csonkacsaládban élek, de még szeretetben hiányt nem szenvedtem. Anyukámmal vagyunk ketten, és szeretjük egymást. Ő és a nagyszüleim mindent megtesznek, hogy boldog legyek. Ha szomorú vagyok, vagy gondom van, elég, ha odabújhatok hozzá. Érzem az illatát, karjának ölelését és megnyugszom. Sokszor megbántom és szomorú, de tudom, akkor is szeret, mert mindig megbocsát. Csak egyszer gondoltam róla, hogy nem is szeret engem. Amikor először vitt óvodába, úgy gondoltam, ő is ott marad játszani. El voltam foglalva a játékokkal, és csak később vettem észre, hogy ő már nincs ott. Kétségbeestem. Itt hagyott! Nem kellek neki! Nem szeret engem! Egész délelőtt csak bömböltem, mert féltem, hogy mi lesz velem ezután. Délben anya mosolyogva várt, én könnyes szemmel kérdeztem: Haza viszel? Csak napok múlva értettem meg, anya jót akar nekem, és délben mindig jönni fog értem. Azóta is szeretek a közelében lenni és vele menni mindenhová. Mára már megnőttem, és nem kételkedem a szeretetében.
    Ha majd felnőtt leszek, ő meg öreg, akkor is nagyon-nagyon szeretni fogom, és tudom, neki mindig kicsi fia maradok.

Gere Lénárd,
IV. oszt., Törökfalu
Mindennapi kenyerünk

    A kenyér éltető elemünk, mely nélkül olyan elképzelhetetlen az élet, mint víz nélkül. A kenyérnek különböző fajtáját és formáját ismerjük. Van fehér, félbarna, barna, rozs, kukorica, korpa stb. Sütik cipó, vekni, kocka, zsemlye stb. formájúra. Szerencsére nálunk, Vajdaságban nem kell kenyérből nélkülöznünk, mert itt terem a jó búza, melyből készül a hozzávaló liszt. Sajnos a világ legszegényebb részein, az ázsiai és afrikai kontinensen éheznek az emberek. A kenyér ízét csak ritkán ízlelhetik meg. Főleg rizs az eledelük és csont-sovány, felnőtt és gyermek egyaránt. A bőségben élő embertársaink nem becsülik meg kellőképpen a kenyeret. Nap, mint nap szemtanúi vagyunk a szétdobált és a szemeteskukában landoló kenyér látványának. Ilyenkor elszorul a szívem, és szomorúság tölt el. Eszembe jut, hogy valahol a világon épp most halt éhen egy gyermek, vagy egy idős személy. A kenyér mellett minden elismerésem annak elkészítőinek. A pékek ugyanis, még mi édesen alszunk, éjszaka izzadnak a forró kemence mellett.     Reggelre, mire iskolába, munkába megyünk, elkészítik a mindennapi kenyerünk.
    Nagy kincs a kenyér, és nem véletlen, hogy elődeink imába foglalták.

Szőcs Arnold
VI. b., Cseh Károly Ált Isk. Ada


Artur Nađpal VII.a

ISKOLAI HÍREK

    Február 27-én kétnapos budapesti kiáránduláson vettek részt az adai Cheh Károly Általános Iskola tanulói: Tóth Dorottya, Bartók Helga, Csömöre Angéla, Renkó Ágnes és Lehoczki Szabolcs, akik kitűnően szerepeltek a Petőfi él szavalóversenyen. Ezen a versenyene a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület képviselői közül Raffai Ágnes prózamondással bűvölte el a közönséget. A szavalóverseny legjobbjai tanárnőjükkel, Bíró Albert Erzsébettel ellátogattak a Petőfi Irodalmi Múzeumba, és ott Petőfi Sándor életútjáról értékes kiállítást tekintettek meg. Ezenkívül a Balassi Bálint jubileumi emlékkiállításon is jártak.   


    A Cseh Károly Általános Iskola II. számú épületében 2004. március 6-án tartották a községi anyanyelvi versenyt. A nyelvtant, helyesírást és nyelvhelyességet tartalmazó teszt maximum pontja 20 volt. Így, aki 20, 19 és 18 pontot ért el, az I. helyezett lett, a 17, 16 és 15 pontosok II. helyezést éprtek el, míg 14, 13 és 12 ponttal III. helyen szerepnek a tanulók. Az elért eredmény korcsoportonként így alakult: V. osztály: Komjáti Ágnes II helyezés, Cseh Károly Ált. Isk. II sz. épület, Vastag Gábor II helyezés, Cs. K. Á. Isk. I. sz. épület, Fekete Adrienn III. helyezés, Cs. K. Á. Isk. I. sz. épület, Szalai Bence III. helyezés Cs. K. Á. Isk. I. sz. épület, Nuszpán Natália III. helyezés, Novak Radonic Á. Isk. Mohol. VI. osztály: Sánta Hermina II. helyezés, N. R. Á. Isk. Mohol, Buckó Ákos III. helyezés, Cs. K. Á. Isk. II sz. épület, Tóth Dorottya III. helyezés, Cs. K. Á. Isk. I. sz. épület. VII. osztály: Világos Renáta I. helyezés, N. R. Á. Isk. Mohol, Tóth Tamara II. helyezés, N. R. Á. Isk. Mohol, Sinka Mónika II. helyezés, N. R. Á. Isk. Mohol, Raffai Anikó II. helyezés, Cs. K. Á. Isk. I. sz. épület, Tóth Delila II. helyezés Cs. K. Á. Isk. II. sz. épület, Balog Dániel II. helyezés, Cs. K. Á. Isk. I. sz. épület. VIII. osztály: Palusek Edina I. helyezés, Cs. K. Á. Isk. II. sz. épület, Varga Emese I. helyezés, Cs. K. Á. Isk. II. sz. épület, Szollár Anna II. helyezés, Cs. K. Á. Isk. II. sz. épület, Horváth Csilla II. helyezés, N.R. Á. Isk. Mohol, Nadnai Emese II. helyezés, Cs. K. Á. Isk II. sz. épület Sterbik Sarolta II. helyezés, Cs. K. Á. Isk. I. sz. épület Nógrádi Stella II. helyezés, Cs. K. Á. Isk. I. sz. épület, Nacsa Mariette II. helyezés, Cs. K. Á. Isk. II. sz. épület.

februar 2004.

Naslovna strana
Uskršnja poruka
Široka lepeza usluga
Izvanredno poslovanje u "Adici"
Kultura u 2003. godini
Vesti iz policije
Mladi pišu
Uspešni su bili i prošle godine
Saopštenja
Impresum


Design by VA