Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2004. március

Címoldal
A helyi érdek a lényeg
Húsvéti köszöntő
Vidám farsangi felvonulás
Farsangi mulatság a Csobolyóban
IX. farsangi gyermekbál
Sikeres jótékonysági bál Törökfalun
Nem mond le a képviselő-testület elnöke
A traktorok biztonságosabb közlekedése
Még tart a sztrájk
A Halász József Rt. alakuló közgyűléséről
Adán alakulóban van a Községi Rákellenes Egyesület
Hová jutunk?
Szép sikerek az üdülőközpontban
Moholi kutyások
Rendőrségi hírek
Közlekedés
Nyelvi figyelő
A hit és összefogás eredménye
XLV. Zöld levél
A cékla gyógyszer is
11 évig vártam hűségesen
A Nagyfa boszorkája
A háború árnyékában
Süssünk - főzzünk együtt
Fiatalok írják
Tilosban "parkoló" garázsok
Nagy feladatok várnak a sporthorgászokra
Pályázat az adai Tájház védjegyének kidolgozására
Közlemények
Községünk amatőr festői
Petike levele
Tarka oldal

Nyelvi figyelő
Bioméz

    Ezekben az influenzagyanús téli napokban megelőzési céllal nem árt egy kis mézet beszerezni. Nézem hát a mézkínálatot. "Bioméz" - olvasom a feliratot az egyik üvegen. "Pčelični med" - hirdeti büszkén a másik felirat, és méhecskét is rajzoltak mellé. Miközben hazafelé tartok a mézzel, nem tudok szabadulni valami zavaró érzéstől. Mi a baj ezekkel a feliratokkal? Látszólag semmi, de ha belegondolunk, annál több. Mert lássuk csak! Én eddig mindig azt gondoltam, hogy minden méz "bio-" és minden méz "pčelični". Vagy mégsem? Ezek a feliratok azonban azt sugallják, hogy ez bizony nincs mindig így. Sőt, a címkét olvasva óhatatlanul arra gondol az ember, hogy csak az a méz természetes és csak annak van köze a méhecskéhez, amelyik ezt feltünteti. Ez a reklámfogás, amely a saját terméket természetes velejárójának hangsúlyozásával kiemelte, óhatatlanul más termékek iránti bizalmatlanságot eredményezett. (Csak zárójelben említeném meg, hogy ilyen és ehhez hasonló reklámfogások néha éppen ellenkező eredményt érnek el: a saját termék iránti bizalmatlanságot. Gondoljunk csak a "natúr citromlé"-re: hiába hangsúlyozzák, akkor sem hiszi el senki, hogy citromokat csavargattak volna ki, vagy elég gyanús az egyébként közkedvelt nescafé is, amely a felirat szerint "100 % valódi kávé")
    De ha már a reklám nyomán megjelent bennünk a bizalmatlanság, ezen a csapáson is elindulhatunk. S lám, minek kell kiderülnie! Kedves ismerősöm elém tesz egy receptet: mézkészítés házilag, és két üveget: egyikben vásárolt méz van, a másikban a házilag (cukorszirupból és valami színező anyagból) gyártott: állapítsam meg, melyik melyik. Nem nagyon tudom megállapítani. Ha azonban így áll a dolog, felmerül a kérdés: meddig tekinthetők hitelesnek az egyes megnevezések? Nevezetesen: meddig méz a méz? Az értelmező szótár meghatározását szem előtt tartva a méz "a méhek által virágokból gyűjtött sárga, sűrű, édes folyadék (mint táplálék)". Tehát ami nem ez, az nem is méz. Szükségtelen tehát hangsúlyozni a termék természetes sajátosságait, adott esetben a méhecskéket, mint ahogy érdemtelenül bitorolja a méz megnevezést mindaz, ami nem ily módon jött létre. A kereskedelemből ismert eljárást követve, mely egyes termékeket (pl.: tokaji bort, Pick szalámit) jogilag védettnek nyilvánít, hovatovább a fogalmakat, az elnevezéseket is védettnek kéne nyilváníttatnunk.
    Egészségünk megőrzése érdekében fogyasszunk tehát mézet! Akácmézet vagy másfajtát, ki milyet szeret. Ebből a szempontból ugyanis helyénvaló a megkülönböztetés, mely a pontosítást szolgálja. Azt azonban nem tanácsolnám, amire a Magyar Szó 2004. jan. 10-11-i száma bíztat: "vigyázzunk az influenzától". Helyette inkább azt javasolnám, hogy óvakodjunk az influenzától, és vigyázzunk egészségünkre !

Hódi Éva

februar 2004.

Naslovna strana
Uskršnja poruka
Široka lepeza usluga
Izvanredno poslovanje u "Adici"
Kultura u 2003. godini
Vesti iz policije
Mladi pišu
Uspešni su bili i prošle godine
Saopštenja
Impresum


Design by VA