Kezdõoldal - Poèetna stranaLegújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - ArhivaLinkek - LinkoviVendégkönyv - Knjiga utisakaE-mail

2004. március

Címoldal
A helyi érdek a lényeg
Húsvéti köszöntő
Vidám farsangi felvonulás
Farsangi mulatság a Csobolyóban
IX. farsangi gyermekbál
Sikeres jótékonysági bál Törökfalun
Nem mond le a képviselő-testület elnöke
A traktorok biztonságosabb közlekedése
Még tart a sztrájk
A Halász József Rt. alakuló közgyűléséről
Adán alakulóban van a Községi Rákellenes Egyesület
Hová jutunk?
Szép sikerek az üdülőközpontban
Moholi kutyások
Rendőrségi hírek
Közlekedés
Nyelvi figyelő
A hit és összefogás eredménye
XLV. Zöld levél
A cékla gyógyszer is
11 évig vártam hűségesen
A Nagyfa boszorkája
A háború árnyékában
Süssünk - főzzünk együtt
Fiatalok írják
Tilosban "parkoló" garázsok
Nagy feladatok várnak a sporthorgászokra
Pályázat az adai Tájház védjegyének kidolgozására
Közlemények
Községünk amatőr festői
Petike levele
Tarka oldal

MOHOLI KUTYÁSOK

    A házi kedvencek legjelentősebb csoportja feltétlenül a kutyáké. Azt tartják, hogy ez a hűséges négylábú állat a barlanglakó ősemberhez társult először, és tőle kapta a szeretetet, a megbecsülést és a tűz melegségét. A mi községünkben is emberemlékezet óta vannak eb-szerető emberek, sőt még egyesületekbe is tömörülnek, hogy kifejezettebb formában adjanak nyomatékot kedvtelésüknek.
    Hárman közülük a moholi Tisza Ebtenyésztő Egyesület tagjai, és a kutyáik, amikkel foglalkoznak, vagy amiket tenyésztenek, mind fajtájuk kiválóságai. Ha nem mutatnánk be őket, álmunkban sem gondolnánk, mit "rejtegetnek" e kis Tisza menti falu ebtenyésztői. Múlt számunkban szóltunk Miroslav Stanišić-Prča kitűnő és ismert német vadász-terrierjeiről, Vladimir Jevtić pedig a moholi Tisza Ebtenyésztő Egyesület (tiszteletbeli) elnöke, és ő az, aki kutyáival eddig a legnagyobb sikereket érte el.
    - Ebtenyészetünk több évtizedes múltra tekint vissza - mondja Vlado bácsi. - A Nemzetközi Ebtenyésztő Szövetség (FCI) MOLSKI DRAGULJI - Jelena & Vladimir Javtić 3043 név alatt jegyezte be kennelünket, és berni pásztorkutyákat tenyésztettünk. Ezekkel váltunk ismertté, és ezek töltötték ki az életünket. Az udvarunkban születtek és múltak ki, innen indultak a nagy kiállításokra és ide is tértek meg - legtöbbször győztesen.
    Legismertebb berni pásztorkutyánk ARCSI volt. Svájci-magyar vérvonalban született nálunk, és 12 év után az én karjaimban múlt ki. Mi is sírtunk, de ő is könnyezett. Simogattam a fejét, és meséltem neki a születéséről, testvéreiről, a kiállítási sikereiről, szeretetünkről. Szó szerint potyogtak a könnyei, úgy hagyott itt bennünket.
    A 12 év alatt negyvenszer vittük kiállításra az egész Nagy-Jugoszláviában. Negyvenszer győzött, hatszoros CACIB díjas volt, és 1994-ben örökös jugoszláv bajnoki címet nyert. Amikor a nemzetközi fajtagyőztes címért indultunk volna, akkor jött a blokád, és nem lehetett külföldre vinni.
    - Belgrádban voltunk egy kiállításon, amikor az egyik külföldi bíró meglátta a ringen kívül, és csak ennyit mondott: - Kérem, uram. álljanak meg, hogy néhány percig láthassam a kutyáját!
    - Most bokszereink vannak, a legjobb olasz és a kanizsai Faragó, MI-VI-SI vérvonalból. Az ebtenyésztés szeretete vitt arra is, hogy megalakítsuk Moholon az ebtenyésztők egyesületét, és idén, május 15-én tartjuk tizenegyedik országos fajkutya kiállításunkat.
    Smirkász Ferenc szintén a moholi egyesület tagja, és Dell Fer-Co néven bejegyzett bokszertenyészete van. Először skót juhászkutyákat tartott, de aztán ajándékba kapott egy kis bokszert, és ez megváltoztatta a világot.
    - Az ajándékkutya még nem ütötte meg a mércét, de bepároztattam, és hat kiskutyáját eladtam. Ezek árából vettem minőségi tenyészállatokat, és lassan-lassan, a kiállításokat járva és tanulva, oda jutottam, hogy ma már eséllyel tudunk fellépni minden kiállításon - mondja Ferenc, és hozzáteszi:
    - Szerencsére az egész család szereti a kutyákat, feleségem, fiam nagy segítségemre van. A fiam jártatja, eteti is őket, és a kiállításokon asszisztál, azaz markíroz. Rá figyelnek a kutyák, és így mutatják jellegzetes formájukat, állásukat. Tenyésztőtársaim Klima Vince Óbecséről, Faragó János Magyarkanizsáról és Vlada Jevtić Moholról. Intenzíven kísérem a kutyás szakirodalmat, a kiállításokon élénk tapasztalatcserét folytatunk, és az interneten is fent vagyunk. Adunk is, kapunk is információkat. A telefonszámunk 024/862-194.
    - A tervem az, hogy idén minden környékbeli kiállításon részt veszünk a bokszerekkel, különös figyelmet pedig a szeptemberi, topolyai bokszer fajtakiállításnak fogok szentelni, mert ott kitűnik, ki milyen minőséget képvisel ebben a rendkívül mutatós és népszerű fajtában. Ettől függetlenül én mindig fejlődéspárti vagyok, és dédelgetett álmom valósul meg hamarosan, egy eredeti olasz bokszer kant fogok vásárolni.
    A kennelemből kikerült Dell-Fer-Co kiskutyák eddig is megállták a helyüket, bizonyítottak, de ha újítunk egy jó vérvonalbeli kannal, úgy gondolom, nagyot fogunk lépni előre.


Díjátadás egy korábbi moholi kutyakiállításon

    Srđan Jakšić, szimpatikus moholi fiatalember, aki hamarosan névlegesen is a Tisza Ebtenyésztő Egyesület elnöke lesz, barátaival, klubtársaival együtt, Vlado bácsi instrukcióival a moholi kiállítások fő szervezője. Népes, több fajtából álló tenyészállományával abban a moholi oldalházban lakik, amelyik a század elején Moholy Nagy László, a világhírű képzőművész otthona is volt.
    - Egy rokonom által 1991-ben lettem a kutyák nagy barátja - mondja Srđan. Állományomban jelenleg 12 angol cocker spániel van, fekete és aranysárga színben. Vérvonaluk magyar, német, illetve holland-angol és szolid minőséget képviselnek. Az idén két junior fajtagyőztessel minden környékbeli kutyakiállításon részt veszünk. Segítőim a barátnőm és a nővérem lesznek, akik maguk is nagy kutyabarátok. Tervezzük egy angol cocker kan behozatalát, csak még a pénz hiányzik hozzá.
    - Kedvelt fajtám a si-cu fajta is, ami tudvalevőleg ősi tibeti származású, de Kínában honosodott meg, és onnan jutott el a világba. Belőlük kevesebb van, mint a cockerokból, de a szuka SCG sampion jelöltje, és nagy reményeket fűzünk hozzá.
    - Ez a nagyszámú kutya igen nagy anyagi és intellektuális megterhelést jelent, ezért a harmadik fajtát, a német törpepincseket nővérem, Mirjana Pupovac vette át tőlem. Az állomány hat szukából és egy kanból áll. A legidősebb szuka a SCG sampion jelöltje, a kan pedig junior fajtagyőztes. Az idén egy fiatal szukát forszírozunk a kiállításokon, de tervben van a vérfrissítés is.

    Mindhárom moholi kinológus - sőt rajtuk kívül a többi klubtag is - hamarosan megkezdi a 2004. május 15-én esedékes, moholi XI. országos, CAC fajkutya-kiállításuk szervezési előkészületeit. Az érdeklődők máris hívhatják a 861-479-es telefonszámot (Vlada Jevtić).

Király János

februar 2004.

Naslovna strana
Uskršnja poruka
Široka lepeza usluga
Izvanredno poslovanje u "Adici"
Kultura u 2003. godini
Vesti iz policije
Mladi pišu
Uspešni su bili i prošle godine
Saopštenja
Impresum


Design by VA